Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Patrón – Patrón
Klonosphere Records
Release datum: 29 mei 2020
“Het album is ook doorspekt met heerlijk stroperige gitaarstrofes: niet alleen omdat ze zo zoet zijn, maar ook omdat ze aan je trommelvliezen blijven plakken.”
8.5/10
Bart Meijer I 25 april 2020

Als er eindelijk weer eens een platenhoes met echte blote borsten verschijnt, dan kan ik een glimlach niet onderdrukken. Niet vanwege een bepaalde mate van perversiteit, maar omdat het verfrissend is. Hetzelfde kan gezegd worden over het gelijknamige debuutalbum van Patrón. Ondanks dat het een debuut betreft hebben we niet te maken met nieuwelingen en kennen we zanger Patrón van Loading Data. Verder bestaat de band uit leden van onder andere Kyuss en Queens Of The Stone Age.

Dat het resultaat een plaat is die regelrecht uit de desert rock scene komt mag dan ook geen verrassing zijn. Patrón combineert een bepaalde heftigheid, die zich met name uit in compact slag- en ritmewerk en verdraaid pakkende riffs, met een luchtigheid die hier en daar grenst aan jaren tachtig pop. Mede dankzij de synthesizer-klanken. De lage, zwoele stem van zanger Patrón valt op en kan waarschijnlijk alles geloofwaardig maken. Toch is het alles tezamen wat deze nummers zo aantrekkelijk en groovy maakt, en vloeien we van donkere ballade naar meeslepende rocktrack, waarvan de teksten vaak erg poëtisch zijn samengesteld. Het album is ook doorspekt met heerlijk stroperige gitaarstrofes: niet alleen omdat ze zo zoet zijn, maar ook omdat ze aan je trommelvliezen blijven plakken.

De genialiteit van deze nummers zit hem vooral in de eenvoudigheid en de herhaling daarvan. Een kwaliteit die erg belangrijk is in de stoner rock. Patrón voorziet ons van catchy nummers, maar niet op zo’n manier dat het irriteert. Integendeel, de muziek blijft hangen en zorgt er voor, zelfs als je de koptelefoon al lang hebt neergelegd, dat je de rest van de dag tevreden en met je hoofd knikkend doorbrengt. Patrón slaat een nieuwe weg in binnen het genre en het is dan ook aan te raden dat een ieder zichzelf eens verwent met de sexy klanken die verzameld zijn op deze plaat.