Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Pale Divine – Consequence Of Time
Cruz Del Sur Music
Release datum: 26 juni 2020
“En als je denkt dat we nou alle riffs wel eens gehad hebben, nou, ook dat idee wordt tenietgedaan op ‘Consequence Of Time’.”
8.5/10
Bart Meijer I 11 juni 2020

Het nieuwe album van Pale Divine, ‘Consequence Of Time’, heeft niet lang op zich laten wachten. Dat duidt op voldoende creatieve input en de energie en het enthousiasme zijn duidelijk hoorbaar op hun zesde album, dat we kunnen beschouwen als de taart waarmee ze hun vijfentwintigste verjaardag vieren.

Vijfentwingtig jaar is lang en dit gaat niet altijd iedereen even goed af. Pale Divine heeft duidelijk nergens last van en weet zichzelf op dit album zelfs te vernieuwen. Dit komt onder andere door de toevoeging van zanger/gitarist Dana Ortt. Er zijn verschillende soorten doom, maar al die soorten vallen of staan met het geluid van hun zanger(es). Met Dana aan boord worden de vocalen nu door hem en door zanger Greg Diener gedeeld en het resultaat, het contrast tussen het hoge, onheilspellende en het half grommerige, klinkt subliem en voegt echt een nieuwe dimensie toe. De vocalen doen soms denken aan die van tijdens de gloriedagen van Helloween, maar dan niet omringd met speed metal maar met tragere en meer plechtige doom riffs.

En als je denkt dat we nou alle riffs wel eens gehad hebben, nou, ook dat idee wordt tenietgedaan op ‘Consequence Of Time’. Alhoewel de noten nooit onbekend klinken (het is immers epic doom) is hier elk nummer weer iets nieuws te ontdekken. Het orgel draagt daar aan bij als een soort achtergrond die met zijn hortende en stotende geluiden die riffs naar voren lijkt te duwen, en de gitaren zorgen met hun solo’s en breaks voor heerlijk, melodieuze rock die van tijd tot tijd tegen het psychedelische aanhangt.

Dit album is één van die pareltjes die ik misschien niet was tegengekomen als Lords Of Metal hem niet in mijn inbox had laten vallen. Ik ben blij dat bands als Pale Divine dit werk zo interessant houden en dat er altijd weer mooie, nieuwe dingen te ontdekken zijn. ‘Consequence Of Time’ is een sterk album en zeker waardig van je tijd en aandacht.