Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

OV Sulfur

 

Chase Wilson (guitarist): “De reacties die we al gekregen hebben zijn echt lovend. Ik had veel meer haat verwacht want heel wat mensen verafschuwen deathcore. Het opent zoveel mogelijkheden, dat had ik nooit mogelijk geacht”
OV Sulfur is een relatief nieuwe band die met ‘The Burden Ov Faith’ een debuut aflevert dat mag gehoord worden. Blackened deathcore maar met metalcore invloeden waardoor het geheel een melodieuze benadering gekregen heeft met een verfrissend deathcore geluid als resultaat. Daar zorgen vooral de opmerkelijke en veelzijdige zang van Ricky Hoover en de uitstekende gitaarsolo’s van Chase Wilson voor. Ergens vanuit Las Vegas schoof Chase voor met camera voor een leuk gesprek over de band, het album, touren en hun afkeer tegen het christendom en religie in het algemeen.
Koen de Waele Ι 06 april 2023

Hey Chase. Het is al een tijdje geleden dat ik zo onder de indruk was van een debuut zoals ‘The Burden Ov Faith’. Ik kan me moeilijk voorstellen dat dit je eerste band is.
Ik heb al in wat lokale bands gezeten maar nog nooit in een band van dit kaliber. Het is toch niet helemaal hetzelfde.

Je hebt alleszins een heel verfrissend geluid gegeven aan een genre dat al enkele decennia bestaat.
Toen Ricky me zei dat hij een black en deathcoreband wilde oprichten zoals Shadow Of Intent en Lora Shore zei ik dat ik hield van metalcore en er ook metalcore-elementen aan wilde toevoegen zoals het zingen en de melodie. We wilden ons niet beperken tot één genre en daar zijn we in geslaagd. Het album is precies geworden zoals we het wilden.

Wie stond er trouwens in voor de orkestratie. Het is niet te overweldigend maar zorgt wel voor een beter geheel.
Dat was onze producer Morgoth Beatz die ook in Winds Of Plague speelt. Hij had enkele ideeën en plots deed hij heel de plaat. Hij deed een fantastische job.

Er zijn heel wat invloeden te horen. Zijn er eigenlijk muzikale grenzen voor jullie?
Ik zou neen willen zeggen. Waarom zou je vast willen zitten in een box? Metalcore is metalcore en deathcore is deathcore. Misschien dat we binnen tien jaar wel eens een popnummer maken (lacht).

Waar staat die OV trouwens voor. Is dat iets typisch Engels.
Dat was Ricky zijn idee. De echte cultbands zoals Dimmu Borgir en Behemoth gebruiken dat ook. Het wil gewoon zeggen OF maar dan in een soort middeleeuwse schrijfwijze. Het is wat spookachtig en daar hielden we wel van.

Jij hebt de meeste muziek geschreven. Welke bands inspireerden jou vooral?
Ik hou van samenwerken en nu was dat vooral met ons voormalige gitarist Matt Janz. We deden ongeveer elk de helft. Ik gaf het geheel dan wat meer structuur. Ik weet niet of we zonder hem dit album zouden kunnen maken hebben. Ricky werd vooral geïnspireerd door bands als Lorna Shore en Shadow Of Intent, zeg maar deathcore. Ik heb het eerder voor die New Wave of American Heavy Metal zoals Trivium en Killswitch Engage. Als je die types mixt krijg je zoiets zoals ons.

Ondanks de stevigheid en agressie zijn er ook heel wat melodieuze en zelfs uitstekende gitaarsolo’s aanwezig.
Bedankt voor het compliment. We wilden elk bandlid zijn invloed gebruiken en kwamen zo tot ons eigen unieke geluid. We zijn fan van dingen zoals Dimmu Borgir maar ook Lorna. Mijn invloeden kwamen erbij en die wilde ik laten uitschijnen. Tot iets afgrijselijks maar ook mooi. Als je die twee mixt heb je het perfecte geluid.

Het is duidelijk dat je problemen hebt met het christendom. Maar in tegenstelling tot black en death metalbands die christenen willen afmaken en/of verbranden, gaat het er bij jullie veel realistischer en subtieler aan toe.
Ricky en ik zijn altijd zo geweest. We waren beiden nog jong toen we al vlug doorhadden wat voor gruwel het christendom verspreidde. Niet alleen christenen maar ook elke religie die de afgelopen 4000 jaar op onze planeet voorkwam. Het is één van de dingen die we leerden en zo werden we gepassioneerd door dat onderwerp. Black metal bands zingen over kerken verbranden. We hebben het meer tegen religie in het algemeen, niet alleen atheïstisch maar ook de algemene dingen zoals een kind verliezen door kanker. Welke god laat zoiets toe? We zingen met meer inhoud en emotie.

De schandalen van de kerk konden eeuwenlang verborgen blijven maar de laatste jaren lukt hun dat niet meer. Komt er eindelijk een verandering?
We hopen het. Ik weet niet of wij daarvoor gaan kunnen zorgen. Hopelijk stopt het ooit. Elke dag hoor je wel wat ze gedaan hebben. Hopelijk gaan de ogen van de mensen nu open.

Ricky Hoover is een fantastische zanger. Hij zingt ook meer helder deze keer.
Toen we begonnen met de band wilde ik al heldere zang. Ik stelde voor om Ricky dat te laten doen maar hij zag het niet zitten. Op onze EP doe ik die samen met onze voormalige bassist. Voor ‘Burden Ov Faith’ kon onze producer Ricky overtuigen het wel te doen. Dus begon hij te experimenteren.

Er zijn heel wat gastbijdragen en de meest opvallende naam is Howard Jones met zijn baroneske krachtige zang. Ik heb hem ooit geïnterviewd en zo een lastige klant heb ik nog nooit gehad. Ofwel antwoordde hij niet ofwel antwoordde hij gewoon naast de vraag.
Haha, met ons verliep het wel goed hoor. We waren echt wel blij dat iemand van ons management hem kende en het vroeg aan hem. Hij zag het direct zitten. De vijftienjarige in mezelf stierf bijna van blijdschap. Hij is mijn meest favoriete zanger ooit.

Was Century Media onmiddellijk overtuigd van jullie? Het is niet het kleinste label.
Hm, ik denk van wel. Onze manager stond met iemand van hen te praten op een of ander festival en onze naam viel. We hebben hun dan gecontacteerd en bleek dat ze wel onder de indruk waren van de EP. Zo ging de hele bal aan het rollen.

Volgens jullie biografie zijn jullie met vijf maar op de bandfoto’s zie ik maar vier personen.
Matt Janz, onze gitarist is gestopt. Hij heeft een bloeiende zaak thuis en die in de steek laten om te touren was onmogelijk voor hem. Hij vond het echt jammer maar hij heeft zijn ding gedaan aan het album. Momenteel zijn we dus met vier. Tre Purdue van Worm Shepherd gaat mee op tour als live sessiegitarist.

Je tourde al met Lorna Shore, Aborted en Ingested. Hoe is dat verlopen?
Het was te gek om met die bands samen te spelen. Het zijn grote namen en iedereen deed supervriendelijk tegen ons. Aborted is een echte legende en ik was zo trots om met hen op de affiche te staan. Het was een fantastische tijd met elke avond uitverkochte shows. Vooral het succes van Lorna Shore is waanzinnig. Het is bijna niet te geloven dat ik daar deel van uitmaakte.

Kon je nog wat leren van hen?
Het was nogal intimiderend, eerste onze set doen en dan hen zien spelen. Ik was blij dat ik mocht openen en niet na hen hoefde te spelen. Maar toen de eerste shows voorbij waren, was het wel tof om samen op te trekken.

Jullie zanger Ricky is een professionele barbier. Ik vermoed dat OV Sulfur altijd op het podium staat met een perfect geknipte of getrimde baard en snor.
(Chase komt eventjes niet meer bij van het lachen). Ik zou het wel wensen maar mijn baard is veel te dun om te laten groeien. We zijn ook altijd druk bezig met van alles te regelen. Voor het optreden moeten we alles klaarzetten en na het optreden alles terug opruimen en inpakken om terug te vertrekken en verder te reizen. Het zou wel kunnen na de set maar dan zijn we echt doodmoe en proberen we wat te ontspannen. Ik ga het alleszins eens proberen tijdens onze komende tour met Chelsea Grin, alle dagen proper geschoren op het podium. Dat is toch het minste dat Ricky voor ons kan doen.

Hoe is het eigenlijk om in Las Vegas te wonen? Voor ons in Europa bestaat die stad enkel uit woestijn en casino’s.
Haha, ik ben hier geboren en getogen. We zijn wel een beetje een oase in de woestijn maar het is hier echt tof. Ik ben hier naar school geweest en heb er levenslange vriendschappen. Het is een toffe gemeenschap. En vooral; dag en nacht is er wel iets te doen. Krijg je honger om drie uur ’s ochtends, je vindt altijd wel iets dat open is om te eten en alles is vrij goed bereikbaar. Ik heb al op andere plaatsen gewoond maar wil altijd terug naar Vegas. Het is zoals een zwart gat dat alles opzuigt.

Komt er nog een tour in Europa of blijven jullie komende jaren in Amerika?
Voor dit jaar staat er nog niets gepland. Ik wil echt wel naar Europa reizen om er te spelen. Ooit gaat het gebeuren. Ik hoop dat ook sneller dan later. Het is echt wel een doelstelling. Touren in een ander continent is wel niet goedkoop tegenwoordig. Maar ook jonge en nieuwe bands zoals wij moeten dat risico nemen. Je kan niet voor eeuwig in Amerika rond touren, net zoals Europese bands ook naar hier willen komen.

Wel Chase, dat is het voor mij. Alvast bedankt om zo een schitterend album op de mensheid los te laten.
Bedankt, dat doet veel. Ik ben echt wel trots op het album en hopelijk doet het wat het moet doen. De reacties die we al gekregen hebben zijn echt lovend. Ik had veel meer haat verwacht want heel wat mensen verafschuwen deathcore. Het opent zoveel mogelijkheden, dat had ik nooit mogelijk geacht.

Ik spreek nu dagelijks met mensen uit anderen landen, zoals jij. Dus hopelijk zien we elkaar nog terug in Europa.

Social media