Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ov Sulfur – The Burden Ov Faith
Century Media
Release datum: 24 maart 2023
“OV Sulfur katapulteert zich hiermee onmiddellijk naar de top van de deathcore naast bands als Lorna Shore en Fit For A Autopsy”
9/10
Koen de Waele I 5 april 2023

Wereldwijd lopen er tientallen fantastische bands rond die het gewoon niet lukt om door te breken wegens een degelijk gebrek aan promotie. Zo bracht OV Sulfur in 2021 de EP ‘Oblivion’ uit in eigen beheer. De band kwam zo overtuigend over dat zelfs Tim Lambesis (As I Lay Dying) een gastbijdrage leverde. Jammer genoeg kwam die EP nooit bij de redactie terecht. Het kwam wel terecht bij het grote label Century Media die de band prompt binnenhaalde. Twee jaar later verschijnt het officiële debuut

‘The Burden Ov Faith’ en deze keer via een label dat wel zorgt voor wereldwijde promotie.

OV Sulfur wordt gecatalogeerd bij het blackened deathcore genre maar zorgt voor een dynamische en verfrissende inbreng en hun eigenzinnige stijl is toch wat breder. Op elk nummer is een symfonische insteek voorzien die zorgt voor een melodieuze toon maar zonder dat het echt opvalt of naar voor treedt. Wie wel op de voorgrond staat is zanger Ricky Hoover (ex-Suffokate) wiens krachtige stem zowat alle regionen in het extreme genre verkend. Dat gaat van een diepe en zware grunt tot hoge gillen en screams. Wat minder te horen is maar evengoed klinkt is zijn warme en cleane zang.

Snelle riffs worden afgewisseld met loodzware breaks met op de achtergrond een keyboard dat er een soort van melodramatische ondertoon aan geeft. Al bij opener ‘Stained In Rot’ wordt dat duidelijk. Ricky heeft in zijn verleden niet echt goede banden gesmeed met de christelijke perceptie van wat een breeddenkend geloof zou moeten zijn en daar wordt het merendeel van de inspiratie uit gehaald.

Op vijf van de tien nummers zijn er gastbijdragen voorzien. De meest opvallende is ‘Wide Open’ waar de kloeke baritonstem van Howard Jones (ex-Killswitch Engage en Light The Torch) te horen valt. Eerlijk is eerlijk, voor mij waren al die gasten niet nodig want wat Ricky laat horen is op zichzelf al kwaliteit genoeg. Het gitaarwerk is ronduit subliem te noemen en gaat van lompe breaks naar stevige riffs en zelfs melodieus en pakkend soleerwerk. Het is vooral dat symfonisch extraatje dat het totaal naar het allerhoogste niveau tilt. ‘Unraveling’ doet wat denken Bleeding Through en aan het begin van ‘I, Apostate’ wordt een Tim Burton sprookjessfeer geschept. Uiteraard maar voor eventjes van direct erna trekt alweer een opvallende leadgitaar alle aandacht naar zich om dan in volle sterkte agressief uit te halen. Op afsluiter en titelnummer ‘The Burden Ov Faith’ komt zelfs Lindsay Schoolcraft (ex-Cradle Of Filth) de rangen versterken met haar heldere stem. OV Sulfur katapulteert zich hiermee onmiddellijk naar de top van de deathcore naast bands als Lorna Shore en Fit For A Autopsy.