Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Orphaned Land – A Heaven You May Create
Century Media Records
Release datum: 1 december 2023
Live werd de band op deze opnames bijgestaan door een orkest en een groot koor, dat de tracks nog meer diepgang geven. Vooral het koorwerk maakt indruk
Erik Boter I 17 november 2023

Orphaned Land viert hun dertigjarige jubileum met een livealbum en -dvd/bluray release onder de titel ‘A Heaven You May Create’. De  opnames van het album zijn natuurlijk al ver voor de huidige verschrikkingen in het Midden Oosten opgenomen (in juni 2021 om precies te zijn), toch zal deze release een andere lading hebben gekregen, om de eenvoudige reden dat Orphaned Land uit Israël afkomstig is en dezer dagen wel wat anders aan hun hoofd zal hebben.

Maar laten we het vooral bij de muziek houden. In 1994 alweer verscheen de eersteling ‘Sahara’, maar met ‘Mabool’ van tien jaar later begon Orphaned Land er pas toe te doen, mede vanwege de release van het album via Century Media Records. Alle albums sinds die tijd kwamen uit via het label uit Duitsland, en ook ‘A Heaven You May Create’ komt via Century Media tot u. Honkvast is de band dus absoluut als het om hun platenmaatschappij gaat; als instituut zelf is de band dat allerminst, gezien de vele bezettingswisselingen achter de toetsten en op de drumkruk in de laatste drie decennia. Dat heeft de sound echter niet in negatieve zin beïnvloed.

‘A Heaven You May Create’ brengt een mooie dwarsdoorsnede uit de carrière van Orphaned Land, van oud tot nieuw en van rauw en hard tot uitgesponnen en dromerig. Het mooie en lange ‘The Storm Still Rages Inside’ is een mooi voorbeeld van waar Orphaned Land voor staat; al deze kenmerken komen in deze track voorbij. Tel daarbij nog Oosterse melodieën op. De zang is grotendeels clean, maar hier en daar wordt de boel ondersteund door een hemelse grunt. Live werd de band op deze opnames bijgestaan door een orkest en een groot koor, wat de tracks nog meer diepgang geeft. Vooral het koorwerk maakt indruk. Luister wat dat betreft zeker ook even naar ‘Birth Of The Three’. Prachtig, wat een bombast.

Het 2.500 koppige publiek doet enthousiast mee (de opnames zijn in het thuisland gemaakt, in Tel Aviv om precies te zijn) en de productie is meer dan uitstekend. De beelden heb ik niet gezien, maar ik ga ervan uit dat de DVD/BluRay release met dezelfde zorg gemaakt is als de soundtrack ervan. Verplichte kost voor Orphaned Landfans dus en wanneer je de groep niet kent is ‘A Heaven You May Create’ een meer dan uitstekende kennismaking met de bombastische metal van deze band. De vinyl uitgave van het album heeft twee bonustracks. Zo hoort dat!