Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Obscurity – Skogarmaors
Trollzorn Records 
Release datum: 27 augustus 2021
“Dit negende Obscurity album is dan ook weer een aanrader voor fans van bands als Black Messiah, Thrudvangar en Varg. Lekker pittige Viking metal!”
8.3/10
Vera Matthijssens I 23 augustus 2021

De Duitse veteranen Obscurity – actief sinds 1997 – laten op gezette tijden van zich horen met een nieuw album dat nooit teleurstelt. Zij spelen melodieuze death/black metal die steeds binding heeft met de Viking ideologie. Zij kiezen voor de straight barse aanpak, zonder folk instrumenten en de Duitse taal waarin zanger Agalaz de teksten over Noordse mythologie en hedendaags sociale onderwerpen accentueert deze bitsige, strijdvaardige sfeer.

Het vorige wapenfeit ‘Streitmacht’ dateert uit 2017 en sindsdien stellen we weer enkele bezettingswijzigingen vast. Nieuw is Askar als tweede gitarist naast oudgediende Dornaz en ook Isarn op drums is in 2018 ingelijfd. Zij hebben – volgens de band – het album verrijkt met nieuwe elementen door hun bijdrage, maar de trouwe fanbasis hoeft niet te vrezen voor een noemenswaardige verandering van stijl. En dat hoeft ook helemaal niet, want de band is goed in energieke songs waarin grunts en screams afgewisseld worden en beide gitaristen volop los gaan met straffe melodieën en leuke accenten (waarbij Amon Amarth al eens opduikt als referentie). De streek waar de heren vandaan komen – Bergisch Land – wordt zoals steeds geëerd met een hymne. Dat is ditmaal ‘Bergische Löwen Pt. 2’ dat voorzien is van een gesproken fragment. ‘Geist Von Neuenberge’ gaat dan weer terug naar een oude legende. Als je er behoefte aan hebt kan je altijd wel dieper graven in historische thema’s bij Obscurity. Men houdt er van begin tot einde flink de vaart in, enkel de bonus track ‘Valkyria’ wijkt enigszins af van de rest omdat hier met akoestische gitaren en sensitieve solo’s een minder barse kant van de band getoond wordt. En dat mogen ze gerust meer doen, want het is een welkome diversiteit om de aandacht er nog meer bij te houden. Dit negende Obscurity album is dan ook weer een aanrader voor fans van bands als Black Messiah, Thrudvangar en Varg. Lekker pittige Duitse Viking metal!