Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Nervosa – Jailbreak
Napalm Records
Release datum: 29 september 2023
“Omdat Prika het beu was om telkens een nieuwe zangeres te zoeken, besloot ze deze keer zelf achter de microfoon plaats te nemen. En het is me nog steeds een raadsel waarom ze haar zangtalent niet vroeger ontdekt heeft.”
8.8/10
Koen de Waele I 14 september 2023

Toen in 2022 het nieuws verscheen dat drie van de vier leden Nervosa verlieten, bleef gitarist en oprichter Prika Amaral niet bij de pinken zitten en vond met Helena Kotina (leadgitaar)

Hel Pyre (basgitaar) en Michaela Naydenova (drum) een fantastische line-up. Helena en Hel zijn Grieks en Michaela woont iets verderop in Sofia. Vandaar dat Prika ook maar verhuisde van Brazilië naar Griekenland. Zoals gewoonlijk werd gebruik gemaakt van de Belgische Martin Furia als producer.

Persoonlijk was ik niet zo gek van voorganger ‘Perpetual Chaos’ wegens een beetje te voorspelbaar. Dat gevoel is helemaal weg bij het beluisteren van ‘Jailbreak’.

Omdat Prika het beu was om telkens een nieuwe zangeres te zoeken, besloot ze deze keer zelf achter de microfoon plaats te nemen. En het is me nog steeds een raadsel waarom ze haar zangtalent niet vroeger ontdekt heeft. De combinatie van haar riffs met het leadgitaarwerk van de supergetalenteerde Helena werk verbazend goed.

Het is al van bij opener ‘Endless Ambition’ dat die vinnige riffs met de talrijke gitaarsolo’s iets speciaals hebben dat bij het vorige album ontbrak. Prika mag dan wel een soort van grunt en gegrom voortbrengen, haar zang en vooral de refreinen zijn lekker verstaanbaar. Op ‘Ungrateful’ gaan alle remmen los en door de snelle riffs krijg je wat een Slayer gevoel. De razendsnelle gitaarsolo’s worden er doorheen gevlamd en je krijg zo een heerlijk old school thrash en punk gevoel. Heel wat anders is dan terug ‘Seed Of Death’ Een lang en melodieus begin groeit langzaam uit tot een episch moment tot alweer een supersterk nummer. De leadgitaar zorgt zelfs een beetje voor een dramatische ondertoon. Met nummers als ‘Kill Or Die’, de met etnisch percussie beginnende knaller ‘When The Truth Is A Lie’ en dat riff festijn op ‘Superstition Failed’ word je van het ene naar het andere hoogtepunt geknald. ‘Nail The Coffin’ zorgt voor een uitstekende afsluiter waar als fade-out een doodskist wordt dichtgegooid en dichtgetimmerd.

‘Jailbreak’ is met voorsprong één van de beste albums van Nervosa en ik hoop dat deze bezetting het heel lang volhoudt.