Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
MXRCXL – All About Tomorrow
Self Released
Release datum: 04 oktober 2020
“Een bewust commercieel doel zal de band met deze plaat niet verweten kunnen  worden; daarvoor is het allemaal te eigengereid en te duidelijk dat ze gewoon doen waar ze zelf zin in hebben.”
7.8/10
Cor Schilstra I 03 oktober 2020

Met hun mix van alternatief, punk, rock en noise, was het debuutalbum ‘In Alarm’ van Mxrcxl (evenals de voorafgaande demo) zeer goed ontvangen door ondergetekende en eerlijk gezegd dacht ik dat er na de lange stilte rond de band een vaandeldrager van dit sub-genre verloren was gegaan. Gelukkig is er dan nu eindelijk het nieuwe album ‘All About Tomorrow’ (en ook deze is weer op het door mij zo geliefde vinyl verkrijgbaar!).

Het art-work ziet er ook weer verzorgd uit en de muziek is bij vlagen misschien zelfs wel iets toegankelijker geworden. Naast de eerder genoemde mix van invloeden is ditmaal ook een beetje tachtigerjaren wave en flarden van het bombastische van bijvoorbeeld Rammstein (opener ‘Who’s The Richer’) te horen. Naar mijn mening is het noise gehalte ook iets minder en zijn sommige nummers misschien zelfs iets over-geproduceerd; zowel ‘Tomorrow’s Sun’ als ‘Everything’s Gone Wrong’ klinken me erg vol en (te) theatraal, waardoor ook de zang, die vaak op het randje en erg geladen, maar wel overtuigend klinkt, in deze nummers als niet geloofwaardig en overdreven kan overkomen. Maar ja, HIM heeft met totaal overtrokken theatrale zang en bomvolle productie wel heel grote successen behaald, dus dat wil ook niet alles zeggen. Met de mooi opgebouwde lo-fi ballade ‘A Grave Danger’ wordt trouwens de geloofwaardigheid weer helemaal gecompenseerd; een voelbare lading in de stem van Marcel kan aan de expressie van bijvoorbeeld Smashing Pumpkins doen denken. Waar ze volgens mij echt een stuk “hit potentie” mee in handen hebben is ‘I Love Words More Than You Can Say’; deze track heeft een bijna tachtigerjaren wave flow, een pittige bite, mooie harmonieën en het pakt je direct.

Een bewust commercieel doel zal de band met deze plaat niet verweten kunnen  worden; daarvoor is het allemaal te eigengereid en te duidelijk dat ze gewoon doen waar ze zelf zin in hebben. Hierdoor kan ik ook de muziek (op de twee eerder genoemde iets mindere nummers na) als zeer aanstekelijk en oprecht ervaren.