Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Mob Rules en Squealer in Poppodium Phoenix- Breda 15 april 2023

“Het genieten van deze klasse band wordt nog eens versterkt door het wederom ronduit perfecte geluid en eerlijk is eerlijk, dat was toch wel het laatste wat ik had verwacht bij een klein zaaltje als dit!”
Promotie, het blijft lastig. Je kan de beste bands op tour gooien en ze Nederland aan laten doen, en zelfs hun trouwe fans kunnen de aankondigingen gewoon mislopen. Het gebeurde me toch bijna dat ik een concert van de fantastische melodische metalformatie Mob Rules op zo’n manier aan me voorbij liet gaan. En nee, dat lag niet (alleen) aan mij. Toen ik eenmaal toch mijn plaats op de lijst en in de agenda had gereserveerd ging ik op een mooie zaterdagavond de zaal af, en het was al snel duidelijk dat dit een zeer intieme concertervaring ging worden. Een verslag van Mob Rules voor dertig man publiek in de Phoenix te Breda, de vervangende locatie van het oude Bel Air.
19 april 2023 I Tekst Jori van de Worp

Een zeer warm welkom viel mij ten dele van de programmerende stichting Rockhome, die de avond tot in de puntjes voorbereid leek te hebben. De enige reden dat de support act toch vrij laat begon was lag aan de late aankomst van de bands. Het was dus ruim over de geplande aanvangstijd toen Squealer aan hun set begon. De landgenoten van de headliner speelden muziek die ergens het midden hield tussen teutonic thrash en de meer traditionele riff-georienteerde metal. Ondanks de vrij lege zaal wist deze band een behoorlijke dosis energie in de ruimte te krijgen. Qua vergelijkingsmateriaal moet u het doen met een vleugje Sacred Steel en Duitse bands als Destruction, maar in het meer heavy materiaal was ook zeker een band als Iron Maiden te horen. Squealer is duidelijk van de filosofie “niet lullen maar spelen” en heeft er in hun drie kwartier speeltijd heel wat nummer doorheen weten te beuken. Tel daarbij op dat de geluidsmix in de zaal van bijna albumkwaliteit was, en dat maak je bij support acts in kleine zaaltjes wel eens anders mee. Fijne opwarmer zo!

Na een gelukkig rappe ombouwpauze kon Mob Rules rond kwart voor tien aan hun set beginnen, en dat deden ze middels Somerled. De sfeer zit er direct lekker in en als al redelijk vroeg in de set een paar grote jongens als ‘Black Rain’ en ‘Dykemasters Tale’ (zei iemand net Iron Maiden?) langskomen heeft de band de zaal al helemaal plat. Of we er allemaal een beetje zin in hebben, en dan uiteraard luid gejuich, ook de clichés werden ons niet onthouden die avond. De zin wordt er bij mij wel een klein beetje uitgehaald als de band besluit een cover te spelen van Amon Amarth (Raven’s Flight). Een band als Mob Rules heeft toch wel voldoende knettergoed eigen repertoire om niet te hoeven shoppen bij de inmiddels wel een beetje uitgekauwde formule van deze Vikingen? Gelukkig wordt de set dan ook met dat eigen repertoire vervolgd en krijgen we nog een bloemlezing van klasse materiaal, mooi verspreid over de rijke discografie van de heren. Hoogtepunten zijn hierbij nog de oude ballad ‘End Of All Days’, het andere rustiger stuk van de avond ‘My Kingdom Come’ en persoonlijk word ik ook nog erg blij van ‘Astral Hand’ van het persoonlijk favoriete album ‘Radical Peace’. Het genieten van deze klasse band wordt nog eens versterkt door het wederom ronduit perfecte geluid en eerlijk is eerlijk, dat was toch wel het laatste wat ik had verwacht bij een klein zaaltje als dit! Ook de band haalt er met zichtbaar plezier het maximale uit en dit ontpopt zich dan ook tot de beste show die ik ooit van de band gezien heb. Het is dan ook in halve extase als we aankomen bij ‘Sinister Light’, waarbij het zangspelletje wel vrij beroerd uit de verf komt.

Helaas voor mij het laatste nummer van de avond, want de laatste trein wil ik toch graag halen. Een nachtje doorbrengen op station Breda is zelfs dit me toch niet waard, dus met lood in de schoenen begeef ik me toch maar eens richting uitgang. Wat ik allemaal gemist heb ga ik maar niet teveel over nadenken, maar ongetwijfeld zal de band hebben afgesloten met hun hit ‘Hollowed Be Thy Name’. Ondanks het vroege afdruipen toch een topavond, met bovengemiddeld veel dank aan de professionele crew van Phoenix en Rockhome Breda. Hier kom ik graag nog eens terug, maar dan wel met de auto!

Social media