Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Minas Morgul – Heimkehr
Trollzorn Records
Release datum: 23 april 2021
“Wie zich eerder verdiept heeft in bands als Varg, Eïs of Obscurity zal geen buil vallen bij aankoop van ‘Heimkehr’. Gedegen Duitse stoerheid vol overtuiging!”
8.2/10
Vera Matthijssens I 15 april 2021

Troffen we zanger Robse van Equilibrium op het vorige Minas Morgul album ‘Kult’ (2017) nog in één nummer als gastzanger aan, dan blijkt hij nu ingelijfd als volwaardige frontman van deze zeskoppige pagan/black metal horde uit Duitsland. Samen met andere nieuwkomers Janke op bas en Haffi op gitaar brengt hij nieuw bloed in Minas Morgul en het zevende studioalbum ‘Heimkehr’ is het resultaat.

Minas Morgul hoort al jaren tot de typische Duitse pagan/black metal scène met enige folkinvloeden en weet ook nu een stevige portie black/death neer te poten. Daarbij spelen de barse toon van de Duitse taal en enige epische passages steeds een welkome rol. De proloog is zoals dat hoort filmisch en zwevend, maar vanaf het titelnummer gaat men heftig tekeer. Wel met bewuste toegankelijkheid. Tijdens eveneens snelle songs als ‘Niedergang’ en ‘Teufel’ zou men kunnen stellen dat het nieuwe materiaal toch brutaler is dan op de voorgangers, maar gelukkig houdt men dit in balans met het mediumtempo ‘Stein Um Stein’ waarin dissonante riffs en tokkelende gitaren in mineur de herkenbare stijl van de band vertonen. Niemand kan stilzitten op het rockende ‘Weltenfall’ dat bewust als single en videoclip werd gelanceerd. Maar ook ‘Totenschiff’ – het nummer dat het meest folky van aard is – gaat erin als zoete koek.

De zang van Robse blijft eerder ruwe grunt, al waagt hij zich soms aan een snuifje zwartgeblakerde furie, maar dat is eerder zeldzaam. In de laatste songs horen we ook enige cleane heidense zang als toemaatje op alle brutale kracht – zelfs een gesproken passage in ‘Dein Erwachen’ – maar globaal bekeken zijn epische passages op ‘Heimkehr’ in de minderheid in vergelijking met vorig werk. Wie zich eerder verdiept heeft in bands als Varg, Eïs of Obscurity zal geen buil vallen bij aankoop van ‘Heimkehr’. Gedegen Duitse stoerheid vol overtuiging!