Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Midnight Sun – Dark Tide Rising
Eigen Beheer
Release datum: 28 juni 2019
Tekst: Leon Vonk – 20 augustus 2019
“Ik vermoed dat de band het geluid wilde nabootsen van een progressieve rock plaat uit de jaren tachtig maar wat mij betreft is dat een verkeerde beslissing geweest.”
6/10

Midnight Sun is een zeskoppige progressieve rockband die is gevormd rond zanger Huw Lloyd-Jones en toetsenist Ian Hodson. Nadat ze hebben samengespeeld in hun vorige band Also Eden, maar daar gedurende de jaren uit zijn gestapt, hebben de mannen besloten om wederom de handen ineen te slaan voor een nieuw project. Het resultaat van deze hernieuwde samenwerking is te horen op de CD ‘Dark Tide Rising’.

De band maakt muziek in de stijl van Marillion maar dan iets bombastischer en theatraler, dat laatste is voornamelijk te danken aan de zang van Lloyd-Jones die mij wel een beetje doet denken aan Mark Hollis (Talk Talk). Het probleem is echter dat ik zijn stemgeluid niet zo mooi vind, zijn zang klinkt erg geknepen en nasaal, en daarnaast zit het soms op het randje van zuiverheid. Instrumentaal is het beter gesteld met de band, vooral de gitaren zetten een sterke prestatie neer met vlotte solo’s en fijne basgitaar loopjes. De keyboards van Hodson zijn technisch misschien niet zo indrukwekkend maar zijn erg belangrijk voor de sfeer van de liedjes. Enkel de drums van Chris Habicht vind ik vrij anoniem en weinig waarde toevoegen, hoewel hij in principe niets fout doet.

Een ander probleem is het geluid van het album, het klinkt alsof de band zelf de master en mix van het album hebben gedaan zonder hier genoeg van af te weten. Vooral de drums en gitaren klinken niet goed en zijn er een aantal momenten waarop de drum en gitaren niet strak op de maat zitten, in eerste instantie kan je dit oplossen door goed op te nemen, wat veel tijd kost, en als laatste redmiddel hoort dit door een audio engineer rechtgezet te worden. Ik vermoed dat de band het geluid wilde nabootsen van een progressieve rock plaat uit de jaren tachtig maar wat mij betreft is dat een verkeerde beslissing geweest. Wellicht dat de bovenstaande punten mij niet zo waren opgevallen als de composities uitzonderlijk sterk waren geweest, maar dat is helaas niet het geval. De liedjes zijn oké maar ik heb geen enkel moment het gevoel gehad dat ik naar iets bijzonders aan het luisteren was.

‘Dark Tide Rising’ is geen slecht album maar helaas is het ook geen goed album. Als de band wilt groeien in het genre dan zal er nog gewerkt moeten worden aan de zang, productie, en composities, maar het zal een moeilijke opgave worden. Helaas kan ik dit album niet aanbevelen en verdwijnt deze in mijn archief om er hoogst waarschijnlijk niet meer uit te komen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.