Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Volt Guitars – Reverse #012

 
“De Reverse is een stoer ogende, in Nederland handgebouwd instrument van topkwaliteit met een goed verhaal erachter, want doordacht in vormgeving én gitaarbouwkennis.”
Men neme twee gitaarfanatici, een academisch geschoolde ontwerper en een custom gitaarbouwer met ruim twintig jaar ervaring en laat ze hun visie realiseren in de vorm van een gitaar. Dit is de achtergrond van de gitaren van Volt Guitars. Tijd om dit merk eens nader te onderzoeken. Op onze testbank ligt nu dan ook de ‘The Reversed #012’, een moderne gitaar met een dikke knipoog naar vintage gitaren.
Door: Wouter Ι  11 september 2020

Volt Guitars
De samenwerking tussen Sander de Gier als ervaren custom gitaarbouwer en Ewout Nijman heeft geresulteerd in Volt Guitars. Het doel was om een echte rock n roll gitaar te bouwen naar eigen idee en ontwerp en dit heeft geleid tot de Reverse, volgens hun eigen zeggen het beste wat de heren ooit hebben gebouwd. Dit aanstekelijke enthousiasme landde bij Arrow Lords of Metal in de vorm van de Reverse #012 om te testen.

Reverse
De handgebouwde Reverse is gebouwd uit hoogwaardige materialen en kan worden gecustomised naar wens van de koper, door bijvoorbeeld andere materialen, of uiterlijke kenmerken mee te geven. Er is ook de mogelijkheid om een derde element, of andere elementen toe te passen en als onderdeel van de custom experience denken de mannen graag met de koper mee. Als reviewer is het ook altijd fijn om goede support te krijgen vanuit de bouwers om de details van een gitaar te leren kennen.

De basis is geïnspireerd op de Gibson Firebird, maar doorontwikkeld om ook Fender spelers tegemoet te komen door de potmeters in te richten als de ‘F’ spelers gewend zijn, met één volumeknop en twee toonknoppen. Door de grote body hebben die een ruime plek gekregen en daarmee goed bereikbaar. De hals is met éénpunts bevestiging op de body bevestigd.

De gitaar heeft een medium relic behandeling ondergaan en oogt daarmee of hij al tientallen jaren ervaring heeft opgedaan op het podium, met een fraaie craquelé in de nitrocellulose lak. De eerste krasjes zitten er dus al op, die doen bij een nieuwe gitaar altijd het meest zeer. Daarbij is de relic fraai doorgevoerd, want zelfs details als corrosie op schroefjes is in voorzien en de hardware is mat. Het vintage karakter wordt ook versterkt door de stoere brugplaat en de afdichting van de trussrod voorzien van logo. De gitaar wordt geleverd in een formfitted custom koffer, precies op maat dus.

De door ons geteste #012 is voorzien van Sheptone pickups en in de toonregeling is voorzien in een vintage Mullard mustard capacitor om een subtiele toon te kunnen inregelen, waarbij de ‘fixed wah’ setting met dichtgedraaide toonregelingen een toffe sound oplevert.

En nu… rocken!
Deze gitaar vraagt erom om door een muur van versterkers en speakers te worden versterkt in een stadion met een dampende menigte juichende mensen. Vanwege een virus gaan helaas de stadionconcerten niet door en moet de test toch op een zolderkamer plaats vinden. De muur aan versterkers is helaas ook bescheiden, maar de toon die deze gitaar voortbrengt is er niet kleiner om.

De gitaar heeft een goede, bijna percussieve respons op een aanslag en heeft een heldere toon met vintage karakter. Deze gitaar verrast mij in de veelzijdigheid van beschikbare geluiden. Met zwaardere high gain toon blijft de helderheid overeind en goed gedefinieerd.  Bij een lagere gain zijn twangy geluiden mogelijk en met iets teruggedraaide toonmeters blijkt ook een volle warme cleantoon beschikbaar te zijn.

De gitaarhals is stevig, niet te dik van stuk en voelt gauw vertrouwd aan. Ook de hals heeft een relic behandeling ondergaan, dus de cracks in de lak en dutjes die je normaal zelf maakt én je helpt herinneren aan die ene goede live show zijn al voorzien. Het bereik over de hele fretboard is prima en ook voor een snellere solo is het een fijne hals. Ik had verwacht dat het naast een grote plank ook een zware gitaar zou zijn, maar dat valt alleszins mee. Hier houd je het makkelijk een avondje giggen mee vol. De verbinding van de hals aan de body voelt niet zo rigide als bij een verlijmde of neckthrough, gitaar daar moest ik persoonlijk wel even aan wennen.

In de handen van een gitarist die blues of hardrock speelt zal deze gitaar niet misstaan, maar ook in thrashmetal of doom of sludgebands zal deze gitaar zeker passen. De vorm en looks van de gitaar moeten je wel aanspreken, dat is vanzelfsprekend een kwestie van smaak.

Conclusie
De Reverse is een stoer ogende, in Nederland handgebouwd instrument van topkwaliteit met een goed verhaal erachter, want doordacht in vormgeving én gitaarbouwkennis. Veelzijdiger dan verwacht en samen met de bouwers kan je je eigen wensen erin kwijt. Dit kost met een verkoopprijs van ca 3500 Euro wel een paar centen, maar dit zijn het soort gitaren die je gaat koesteren en uiteindelijk nooit van de hand doet.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Volt Electrics.