Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Victory Amps VX – The Kraken

 
“De eigen moderne high gain sound is in onze oren goed bruikbaar en met een veelzijdig clean/crunch kanaal erbij heb je een breed scala aan gitaargeluiden in een compact formaat.”
Een Britse versterker die ‘sophisticated’ kan keuvelen én kan brullen als een dronken hooligan? De VX The Kraken van Victory Amps stelt zich voor. Een grijze compacte lunchbox met voldoende power en gericht op de metalgitarist, Arrow Lords of Metal prikken een vorkje mee uit deze luxe lunchbox en voelen deze versterker aan de tand.
Door: Wouter Ι  13 mei 2020

Victory Amps
De versterkers van Victory worden handgebouwd in Engeland en bedienen uiteraard de liefhebbers van de typische Britse sound, maar beperken zich daar zeker niet toe. De versterkers kenmerken zich door hoge kwaliteit en luxe te leveren die door allerlei gitaristen in vele muziekstijlen worden gebruikt waaronder snarenmeester Guthrie Govan, die wij hier al eens over gesproken hebben.

De Victory Amps zijn voor de fijnproevers en de kenners onder ons en dus zijn ze slechts bij enkele gitaarwinkels te vinden in Nederland. Één van die exclusieve rechten ging naar de Guitarshop in Apeldoorn en die heeft ons in de gelegenheid gesteld de VX The Kraken te testen, het absolute metalmonster van dit merk. De versterker is uitgebracht in de zomer van 2015 en heeft sindsdien geleidelijk aan aan populariteit gewonnen onder muzikanten en wij testen daarom nu de lunchbox versie.

VX The Kraken
De buizenversterker is in nauwe samenwerking met moderne metalgitaristen ontwikkeld en doelt op gebruik door een progressieve metalgitarist die strakke hi-gain geluiden wil combineren met heldere sprankelende cleans. Door verschillende schakelopties in vermogen kan je live blazen, maar dat kan ook op lagere volumes thuis, of in de studio door het vermogen te temperen, zonder dat je hierdoor echt aan beleving in hoeft te boeten. De versterker kent naast de twee kanalen ook twee mastervolumes. Dit kan ingezet worden om bijvoorbeeld solo’s te boosten. Daarnaast is er een effectenloop beschikbaar. De meegeleverde voetschakelaar geeft je de mogelijkheid tussen deze opties te schakelen.

De VX The Kraken buizenversterker is compact behuisd in een grijze, gedeeltelijk geperforeerde, metalen behuizing en is voorzien van zwarte chickenhead knoppen op de voorzijde. Hier is ook de input, een kanalenschakelaar en de standby schakelaar te vinden naast een grote led. Achterop de versterker kunnen speakers en dergelijke worden aangesloten. Door het compacte formaat en bijgeleverde hoes neem je deze versterker zo mee in het vliegtuig in je handbagage en daarmee draagt het bij aan de wens van tourmuzikanten om zo makkelijk mogelijk te kunnen reizen. Ik daag overigens iedereen uit het in zijn handbagage mee te nemen, om onderweg naar vakantie even iets voor je medepassagiers te shredden.

Bijzonder bij deze versterker is dat je op lage vermogens een eindbuis kan uitschakelen en om nog meer strakheid in je geluid te krijgen kunnen lage frequenties worden gefilterd met een zogenaamde bass focus, wat fijn is als je meer dan zes snaren gebruikt. Daarnaast kan de eindtrap worden voorzien van zowel 6L6 als EL34 buizen. De geperforeerde behuizing zorgt voor de ventilatie, maar de versterker wordt op vol vermogen behoorlijk warm, dus bij de korte snelle podiumwissels tijdens metalfestivals is dit wel een dingetje om rekening mee te houden en je snelle gitaarvirtuoze vingers niet te branden.

Testsetup
De versterker testen we met verschillende Bo~EL gitaren, zowel 6 als 7 snarig op een Kool&Elfring gitaarcabinet voorzien van een V30 speaker.

Sound
Op het eerste kanaal kent de gainstructuur een brede bandbreedte en biedt een scala van heldere cleans tot Marshall JCM900-achtige crunch. Op hoog volume, met lage gain, blijft de versterker goed clean. Veel metal georiënteerde versterkers vallen hier vaak door de mand, die kunnen niet zonder een randje. De gainstructuur van dit kanaal is echter breed, vriendelijke crunch tones zijn ook beschikbaar en met een overdrivepedaal voor kanaal 1 om de versterker te pushen hoor ik al een dikke gain metal tone ontstaan die doet denken aan jaren 90 thrash metal.

Het tweede kanaal klinkt een stuk meer Amerikaans en biedt een felle attack. Zolang je de gain niet te ver openschroeft heb je die gedefinieerde en strakke, moderne sound. De 50 watt biedt echt voldoende power en bij de lagere vermogens lijk je wel iets aan headroom te verliezen, wat prima uitlegbaar is, maar het geluid blijft overeind. Het geluid van dit kanaal is niet zo zeer nieuw of eigenzinnig,  maar kent wel een eigen karakter en maakt de versterker daardoor wel interessant en onderscheidend.

Conclusie
De Victory VX the Kraken is een compacte handgebouwde en luxe buizenversterker die je op een podium in de studio en als oefenversterker niet teleur zal stellen, als je meer wil is er ook een 100 watt versie die naar verwachting meer headroom zal bieden. De eigen moderne high gain sound is in onze oren goed bruikbaar en met een veelzijdig clean/crunch kanaal erbij heb je een breed scala aan gitaargeluiden in een compact formaat.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Victory Amps.