Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: DR Strings DDT10-52

 
“Minder technisch verwoord, ‘Fat Bottomed Girls’ van Queen geldt ook voor deze snaren.”
De meeste gitaristen onder ons zullen wel bekend zijn met DR Strings, al was het alleen al om de kekke kleurtjes die ze een aantal van hun producten meegeven. Maar ze doen natuurlijk nog veel meer. De snaren bijvoorbeeld die wij voor deze test op de gitaren spannen. Deze zijn specifiek ontwikkeld voor de lagere stemmingen en drop tunes. We zijn benieuwd of de DR DDT het subtiele gehark van onze gear reviewer kan weerstaan.
Door: Wouter Ι  06 maart 2020

DR Strings
De Amerikaanse snaren van DR strings worden handgemaakt en daar waar veel snaren machinaal worden geproduceerd is DR er van overtuigd dat je het verschil hoort. Door getalenteerde en zelf opgeleide snarenwinders wordt door louter Amerikaanse materialen te gebruiken de hoogst mogelijke standaard nagestreefd. Zelf ken ik het bedrijf vooral van de bijzondere verschijning van gecoate snaren in neonkleuren die ze ook produceren en onlosmakelijk verbonden zijn aan Fieldy, de bassist van Korn.

DDT-10-52
De DDT ‘Drop-Down Tuning’ serie is ontwikkeld voor gitaristen die in lage stemmingen spelen en dit bij voorkeur strak willen doen zonder teveel modderigheid. Een logische keuze is dan om net even dikkere snaren toe te gaan passen, eventueel gecombineerd met een langer mensuur op je gitaar. Daarbij belooft DR dat de stemming van de snaren snel stabiel is, dus ook bij nieuwe snaren. Laten wij nu net een kersvers setje geleverd hebben gekregen én niet zoveel geduld (om de gitaren te blijven stemmen) te hebben. Deze set kent ‘standaard’ ongewonden snaren 0.10, 0.13 en 0.17 voor de E, B en G snaar en een steviger laag 30,44 en 52 voor D, A en E snaar in gewonden uitvoering. Natuurlijk zullen deze snaren eerder gebruikt worden voor een drop D tuning, of nog lager door in C# of C te spelen, maar EADGBE praat even makkelijker dan C#,F#, B, E, G# en C#. Volgt u het nog? Mooi. Minder technisch verwoord, ‘Fat Bottomed Girls’ van Queen geldt ook voor deze snaren.

Testsetup
De snaren winden we op een Shine / Bo~El GG75 met TOL voorzien van een 25,5” mensuur en voorzien van locking tuners.

Ervaring
Dit is een Amerikaans product, dus staan de waarschuwingen dat de snaren uit de verpakking gehaald moeten worden buiten bereik van hoofd of ogen prominent op de snarenenveloppen. Na dit risico overleefd te hebben zijn de snaren zo op stemming en ondanks het wat korte mensuur voor metal netjes op spanning in het laag. DR heeft ons beloofd snel en stabiel tot stemming te komen en dit lukt bijzonder goed. Een gitaar moet bespeeld worden en dit doe ik bij voorkeur stevig harkend met dikke plectra. Dit geweld doorstaan de snaren erg goed en na nog een keertje bijstemmen blijft de gitaar goed in stemming. De ongewonden hogere snaren hebben iets meer last van ontstemmen, maar de DDT snaren zijn echt meer stabiel hierin dan ik gewend ben. Bij drop tunen en alternatieve lagere stemmingen blijven de snaren strak genoeg om thrashy galop riffs te spelen en eenmaal gestemd is de snaar ook stabiel. Ideaal dus. Dit aspect is voor studiowerk en live erg belangrijk, want stemmen tijdens een opname of tijdens een gig zit niemand op te wachten.

Conclusie
DR Strings DDT is een stabiele optie bij lage stemmingen en hierbij zijn de snaren langdurig op stemming en daarmee betrouwbaar. Ze kunnen zeker tegen een stootje van een minder subtiele gitarist, dus ideaal voor podiumbeesten.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over DR Strings.