Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Noodweer op Metaldays Slovenië – ooggetuigeverslag Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid GroenLinks)

“Gelukkig was de lokale bevolking inmiddels ook ter plekke en haalde een buurtbewoner ons met een trekker uit de blubber. Het was chaos, maar een hartverwarmende chaos. “

Lisa Westerveld op MetalDays Slovenië met broer Dian
Er bestaat in de Tweede Kamer een fenomeen, genaamd “de gitaarcoalitie”. Partijleden uit verschillende partijen die een connectie met elkaar aan zijn gegaan over hun gemeenschappelijke passie voor gitaren. Bij haar aantreden Tweede Kamer in 2017 (waar ze net als in 2021 met voorkeurstemmen  in belandde) interviewden wij Lisa Westerveld (GroenLinks) al eens over haar liefde voor metal, samen met de andere toen aantredende nieuwe metal liefhebbers in de Tweede Kamer. Begin deze maand werd de laatste dag van het festival Metaldays in Slovenië stil gelegd wegens buitengewoon hevige neerslag en werd een evacuatieplan op poten gezet wegens het compleet wegvagen van toegangswegen. Lisa Westerveld was één van die evacuees en doet speciaal voor ons verslag van het gebeuren.
Verslag en fotografie: Lisa Westerveld; voorwoord: Ramon van Hengel | 18 augustus 2023

Slapen in je tentje, te vroeg wakker worden omdat je (meestal Duitse) buren slechte muziek draaien, het hoort allemaal bij festivals. Net als extreem weer. Nu ben ik best wat gewend: Metallica in een onweersstorm op Pinkpop, snikhete edities van Wacken, of juist alleen maar regen en modder. Een storm op de Zwarte Cross waardoor onze pannekoekentent, waar ik destijds werkte, bijna de lucht in vloog… Maar een wegdrijvende tent, zoals dit jaar op Metaldays, was weer een nieuwe ervaring.

Bij de rivier de Soca, die menig metalhead gebruikte om met opblaas-badeend van de camping naar het festivalterrein te drijven, heeft de organisatie van Metaldays een mooie vervanging gevonden voor het terrein in Velenje. Geen rivier, wél een meer met strand, zodat het vertrouwde gezicht van de rondslingerende badeenden , opblaas-eenhoorns en flamingo’s gewoon weer het sfeerbeeld op de camping bepaalde. Inclusief beachbar met de leukste afterparty’s, ook de dagen voorafgaande aan het festival zelf. Met een line-up die er mocht zijn en een geweldige sfeer! Waardoor headliner Kreator al op de eerste avond vanaf de eerste noten een reusachtige cirkelpit aan de gang kreeg, die het hele concert niet meer ophield. Mooie verrassingen in de tentstage, zoals de Nederlandse band Cryptosis en het energieke Franse Mass Hysteria waar je gewoon niet naar kan luisteren zonder te willen springen.

Dat het ging regenen was van tevoren voorspeld, maar afgewisseld met zonnige dagen was er het grootste deel van de week weinig aan de hand. Tot het donderdagochtend begon met regenen en simpelweg niet meer stopte. Maar goed, een beetje regen houdt de gemiddelde festivalbezoeker niet tegen en zeker niet de metalliefhebber. “Well, in Norway we celebrate this weather, and here we have to stop the set”, aldus de frontman van Keep of Kalessin, die ter plekke de show moest afbreken en de aanwezigen aanraadde om maar een gezamenlijk modderbad te nemen.

Ook in de uren daarna bleef het losgaan. Zelfs zo hard dat ik besloot in de eerder genoemde Beach Bar er maar het beste van te maken met onze nieuwe Duitse en Spaanse vrienden. Want waarom zou je doorweekt naar de camping lopen als je droog zit met fijne muziek, leuke mensen en lokale biertjes?

Toen de eerste ochtendmensen alweer op waren gestaan, leek het eindelijk wat op te klaren en waagden we de gok en liep onze groep ook terug naar de camping, waar we niet wisten wat we zagen. Tenten die volledig onder water stonden. Auto’s die vastzaten, en de security die over het terrein liep om iedereen wakker te maken.

Het is bizar om te zien hoe iedereen in zo’n situatie meteen in de actiestand gaat. Samen met de buren heb ik meteen m’n tent naar een hogere plek gesleept. Te laat, zo bleek, want alles was inmiddels doorwerkt. Inmiddels was m’n broertje ook wakker gemaakt door de security met de woorden “Get up, you’ll regret every minute you stay in your tent!” Dat bleek een goede voorspelling, want terwijl wij probeerden om zoveel mogelijk spullen in de auto te gooien (die we die nét de dag ervoor op een hogere plek hadden neergezet  en dat bleek het beste besluit van de week te zijn) steeg het water tot onze knieën. Even later leek het alsof er een rivier door onze voormalige kampeerplek stroomde. Gelukkig was de lokale bevolking inmiddels ook ter plekke en haalde een buurtbewoner ons met een trekker uit de blubber. Het was chaos, maar een hartverwarmende chaos. Iedereen hielp elkaar en deed wat nodig was. De metalcommunity liet zich van haar beste kant zien.

Inmiddels was ook al in Velenje een opvanglocatie ingericht voor iedereen op het festivalterrein. Hoe ze dat zo snel voor elkaar kregen is me nog steeds een raadsel. In de lokale sporthal stonden veldbedden, werd drinken en eten uitgedeeld en kwamen inwoners droge kleding en handdoeken brengen voor wie dat nodig had. Ook belangrijk: droge schoenen in vrolijke kleuren en maten werden uitgestald. Voor wie het vertrouwen in de mensheid is kwijtgeraakt: dit zijn de momenten om het weer terug te krijgen. Het is hartverwarmend, hoe iedereen elkaar helpt, de lokale bevolking (waarvan een deel vooraf argwanend was over de komst van een festival met al die rare mensen met hun zwarte kleding) massaal in actie komt. Wat we zagen was niet minder indrukwekkend: een relaxte sfeer, mensen in zwarte kleding die er het beste van probeerden te maken, bierpongende Duitsers (blijkt prima te kunnen in een sporthal) en hier en daar een verdwaald gezin uit een camping uit de buurt die zich afvroegen waar ze in hemelsnaam in beland waren, maar zich al snel prima vermaakten door samen spelletjes te doen.

Ook voor avondvermaak werd gezorgd: nu de laatste dag van het festival was gecanceld, verplaatste Orbit Culture hun show naar de kroeg op de hoek, zodat er toch nog een mooie avond in het vooruitzicht was. En wát voor avond zou het worden. Het was gewoon fijn om alle bekende gezichten van mensen die we al de hele week om ons heen hadden gezien, weer terug te zien. Hoe vaak ik wel niet werd aangesproken door andere festivalbewoners die aangaven het zo fijn te vinden ons veilig terug te zien, en ik betrapte me er zelf ook op regelmatig een gevoel van opluchting te voelen bij het weerzien van een bekend gezicht.

Social media