Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Cort KX508MS

 
“De Cort KX508MS is een vriendelijk geprijsde achtsnaar (de prijs ligt rond de € 850) die zeker qua looks een overtuigende uitstraling heeft. Daarbij krijg je, naast een boel snaren voor je geld, ook een hele hoop gitaar qua specificaties, looks, bouwkwaliteit en afwerking.”
Op de NAMM show in januari 2019 toonde Cort hun eerste multiscale achtsnarige gitaar, gericht op de moderne progmetalgitaristen, de KX508MS. De KX serie kenmerkt zich door de moderne benadering van een Superstrat model, waarvan deze gitaar het grootste bereik heeft. Uiteraard richt Cort zich hier ook op de djent en core gitaristen die niet vies zijn van een lage stemming. Een eerste aanblik was voor ons direct aanleiding om deze op onze reviewlijst te zetten, want de fraaie looks is het eerst aspect waar de gitaar zijn punten binnenhaalt. Het mocht echter nog wel even duren voordat hij in Europa beschikbaar kwam via de distributeur Musik Meyer, die dit testexemplaar heeft toegestuurd om onze honger te stillen.
Door: Wouter Ι  15 oktober 2019

KX508MS – Specificaties

De poplar burst top van de body én headstock springt meteen in het oog en is fraai gekleurd. De body is van swamp ash en voorzien van actieve Fishman Flience humbuckers. De geschroefde hals is uit 5 lagen (maple en purple heart) opgebouwd, voorzien van een Macassar ebben fretboard met teardropinlays en hij heeft een mensuur van 28” tot 26,5”. Daarom is hij logischerwijs ook voorzien van uitgewaaierde (fanned) frets. De snaren worden in toom gehouden door de Cort locking tuners en vaste brug. Een drie weg switch, volume en toonknop maakt de gitaar af. De vraagprijs van deze gitaar is iets hoger dan achthonderd euro en inmiddels is hij volop verkrijgbaar, wat de timing van de review uiteraard ook weer wat relevanter maakt.

Test setup

We knallen de gitaar door een BIAS mini amp van Positive Grid, aangesloten op een Kool & Elfring cab voorzien van v30’s. Zowel in de oefenruimte in een bandsetting als in het officiële Arrow Lords of Metal testcentrum.

Hoe speelt de KX508MS?

Het spelen met een multiscale is altijd even schakelen, dit is bij deze gitaar niet anders en de tip is om vooral niet op je fretboard te kijken en gewoon te spelen. Doordat de haakse fret (in de waaier) vrij hoog op de hals ligt is het iets meer zoeken naar je juiste nootje laag en vooral hoog op het fretboard. Maar dat is een kwestie van wennen, of uiteindelijk misschien van voorkeur. De frets zijn evenwel netjes afgewerkt en als je eenmaal intuïtief hebt leren spelen op een multiscale, levert deze van Cort uitstekend.

De setup uit de doos is redelijk te noemen. Een achtste snaar veroorzaakt doorgaans al vrij snel wat fretbuzz en door de hoge actie van de snaren is dat hier ook wel een puntje van aandacht. Of iets waar je mee moet leren spelen, maar je wilt toch zelf de baas zijn. Dus op dit punt zou de gitaar nog wat geoptimaliseerd kunnen worden. Als we dan toch bezig zijn zou ik gauw afscheid nemen van de 0.09 – 0.65 set en iets dikkere snaren gebruiken. Dit komt de stabiliteit en strakheid ten goede. De mensuur is langer, dus dit zou de snaarspanning ten goede moeten komen en toch mis ik wat strakheid om echt snelle gallopping thrashriffs of snelle string skip riffs eruit te shredden.

De toon is goed, ook helder en crisp bij een cleane sound, wat voor progmetal prettig is. De pickups zijn middels een push pull te schakelen naar een wat milder, meer traditioneel geluid. De schuine plaatsing van de elementen zit mij tijdens het spelen een beetje in de weg, en lijken iets in te boeten op de geluidskwaliteit van de elementen, want bij verschillende andere gitaren en setups vond ik de Fluence beter uit de verf komen. Door een 1 op 1 vergelijk met een andere gitaar met passieve pickups blijkt wel dat de output prima in orde is.

Conclusie

De Cort KX508MS is een vriendelijk geprijsde achtsnaar (de prijs ligt rond de € 850) die zeker qua looks een overtuigende uitstraling heeft. Daarbij krijg je, naast een boel snaren voor je geld, ook een hele hoop gitaar qua specificaties, looks, bouwkwaliteit en afwerking. De setup zou ik (laten) fine tunen naar je eigen wensen. Niet veel mensen weten dat Cort één van de grotere bouwers ter wereld is en dat veel grote merken hun productie aan ze toevertrouwen. De kennis en kunde is dus absoluut in huis om een prijs-kwaliteitverhouding neer te zetten waarmee ze moeiteloos de concurrentie aankunnen met de merken waar je misschien wat eerder aan denkt. Dit exemplaar behoort misschien wel tot de mooiste gitaren die ooit de naam Cort heeft mogen dragen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Cort Guitars.