Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Messiah – Fatal Grotesque Symbols – Darken Universe
High Roller Records
Release datum: 07 augustus 2020
“Er is een duidelijke link met de oude waarden en normen van thrash en death metal.”
7.5/10
Pim Blankenstein I 26 juli 2020

Het Zwitserse Messiah is sinds 2017 weer actief in de bezetting die in de jaren 90 drie platen opnam voor Noise Records. Uit de huidige bezetting is gitarist Brögi het enige bandlid dat tot de oprichters gerekend mag worden. Met andere woorden; Brögi speelde ook op de cultalbums ‘Hymn To Abramelin’ en ‘Extreme Cold Weather’ die in de jaren 80 verschenen. Overigens bracht het huidige label van Messiah, High Roller Records, vlak na de reünie mooie heruitgaven van beide releases uit.
Wat ik ook nog meldenswaardig vind, is dat de eerste twee langspelers als thrash bestempeld kunnen worden. De drie albums uit de jaren 90 zijn death metal.

In september verschijnt er voor het eerst in 26 jaar weer een nieuw werkstuk. Als opwarmertje krijgen we deze leuke EP voorgeschoteld. Voor de fans van Messiah is dat best interessant. Met slechts drie tracks is het een korte EP, maar de songkeuze is wel interessant. Je vindt deze songs ook niet op het nieuwe (zesde) album terug. De titeltrack is een aardig nummer dat aangeeft hoe het nieuwe materiaal klinkt. Er is een duidelijke link met de oude waarden en normen van thrash en death metal. Het tempo galoppeert lekker en hoewel de riffs niet opzienbarend zijn, klinkt het wel okay. Degelijk dus. Ik moet vooral denken aan een mengeling van Destruction en het latere werk van Venom als ik een omschrijving moet geven. Naast dit nieuwe nummer heeft Messiah ook twee oude songs opnieuw opgenomen. Ten eerste ‘Space Invaders’ van het debuut ‘Hymn To Abramelin’. Hierop horen we overigens gastvocalen van Sven Gross van Fleshcrawl. Ten tweede het titelnummer van het tweede album ‘Extreme Cold Weather’. Ook hier is een gastrol weggelegd. Chrigel Glanzmann van Eluveitie zingt op dit nummer mee. Ik moet zeggen dat deze nieuwe versies van de beide toch wel doomy songs best geslaagd zijn. Hoewel deze EP nog geen kwartier duurt, is hij wel de moeite waard. En het vooruitzicht naar het nieuwe album is dus hoopvol.