Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Melt – The Secret Teaching Of Sorrow
Mongrel Records
Release datum: 19 juni 2020
“De nummers op dit album slagen er in een bepaalde heimwee te creëren naar donkere dingen die beter met rust gelaten kunnen worden maar toch oh zo’n aantrekkingskracht hebben.”
8/10
Bart Meijer I 12 juni 2020

Toen ik twee jaar geleden het debuutalbum van de Franse band Melt luisterde was ik aangenaam verrast door de intensiteit van deze band en de manier waarop ze post metal en hardcore vermengden tot een uniek geluid. Het was een album waarvan ik dacht, dat wordt moeilijk om qua niveau te evenaren.

En nu is daar de opvolger: ‘The Secret Teaching Of Sorrow’. Dit album klinkt tegelijkertijd hetzelfde en toch anders. Hetzelfde omdat we weer getrakteerd worden op donkere metal tracks die door schaduwen kronkelen en rood opgloeien op de vele momenten dat het spannend wordt. De atmosfeer is wederom drukkend en grimmig en op tijden angstaanjagend. En toch anders omdat waar de debuutplaat klonk als een krijs van een getergde ziel, iets dat er echt uit moest, horen we op ‘The Secret Teaching Of Sorrow’ meer controle en structuur. Dat houdt niet in dat dit album minder intens of oprecht klinkt. Er lijkt meer nagedacht over de composities en alhoewel we nog steeds te maken hebben met heftige gitaarpartijen is de ritmesectie meer aanwezig en kunnen we genieten van mooie en gepaste basloopjes, strak drumwerk en af en toe een synthesizer of piano.

Het meest opvallende aan Melt blijft toch wel de zang van Charlotte Shiroe, die gebruik maakt van Engels en een zelf bedachte taal die uitstekend past bij de muziek. Charlotte heeft een manier van schreeuwen en krijsen (naast heldere zang) die recht uit haar ziel komt. Je voelt dat ze elk woord meent. De nummers op dit album slagen er in een bepaalde heimwee te creëren naar donkere dingen die beter met rust gelaten kunnen worden maar toch oh zo’n aantrekkingskracht hebben. ‘The Secret Teaching Of Sorrow’ is een waardige opvolger van de eerste plaat en de band laat horen dat ze verder gegaan zijn terwijl ze toch hun unieke stempel op de muziek blijven drukken.