Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mean Messiah – Divine Technology
Slovak Metal Army
Release datum: 05 mei 2020
Tekst: Patrick Verhoeven – 20 april 2020
“… als je niet beter wist zou je bijna denken dat Townsend een gedeelte van het album ingezongen heeft.”
8/10

In 2013 bracht het Tsjechische Mean Messiah het album ‘Hell’ uit. Doorspekt met invloeden van Strapping Young Lad, het vroege Fear Factory en Devin Townsend wist de band een zeer interessant industrial album neer te zetten. Vier jaar later volgde de EP ‘Let Us Pray’, die bestond uit twee nieuwe track, aangevuld met twee remixes en een live track van een nummer van het debuut. Mei 20202 verschijnt het volgende album ‘Divine Technology’.

Op het album word je door een bombastisch, mystiek intro verwelkomd, waarna de openingstrack ‘Interment Of Ashes/Hello Again!’ zijn intrede doet. De industrial invloeden van Strapping Young Lad en Fear Factory zijn nog steeds aanwezig, maar in het algemeen hebben de tracks een sterkere hang naar Devin Townsend. Niet alleen qua compositie, maar als je niet beter wist zou je bijna denken dat Townsend een gedeelte van het album ingezongen heeft. Waar op ‘Hell’ het tempo en de felheid voortdurend fel doorjoegen, is er op het nieuwe album meer ruimte voor momenten van ingetogenheid (‘Blood of Sirens/The Call’), een lager tempo en sfeerrijk, ambient-achtige passages (‘Divine Technology’, Blood Of Sirens/The Call’). Nu speelden die ambient-achtige stukken altijd al een rol van betekenis in de muziek van Mean Messiah, maar dan waren ze meer op de achtergrond aanwezig. Nu zijn er momenten dat het enkel en alleen om deze stukken draait. Ook nu weer varieert het gitaarwerk van thrash riffs tot zware industriële riffs en word je ondergedompeld in beukende blast beats, polyritmiek en complexere maatsoorten. Met het inbouwen van meerstemmige, zuivere vocalen (‘The Beast’, ‘Thorn’, het in Tsjechisch gezongen ‘Za Světlem’) – veelal in het refrein – wint de band veel aan toegankelijkheid. Of die afwisseling voor jou een pluspunt is of afbreuk aan de felheid doet, is iets wat je voor jezelf moet bepalen.

Op ‘Divine Technology’ houdt Mean Messiah vast aan de zware industriële invloeden die we op eerder werk tegenkwamen. Door het inbouwen van rustigere passages en zuiver gezongen stukken heeft het nieuwe album, ten opzichte van het eerdere ‘Hell’, aan toegankelijkheid gewonnen. Een evolutie die de luisterbaarheid zeker ten goede komt. Liefhebbers van eerdergenoemde bands of acts als Cypecore, Dagoba, Divine Heresy of Sybreed zouden hun oor zeker even te luister moeten leggen

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.