Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Marty Friedman – Tokyo Jukebox 3
Mascot Label Group
Release datum: 16 april 2021
“…maar laat wel één ding duidelijk zijn, dit gaat 100% om de elektrische gitaar, die hij als geen ander een verhaal kan laten vertellen”
8.9/10
Ramon van Hengel I 16 april 2021

Begin 2020 keken we uit naar een jaar vol prachtigs, met voor sportliefhebbers als absolute hoogtepunt de Olympische Spelen in Tokyo. En aangezien voormalig Megadeth gitarist al enige tijd in Tokyo woont en volledig ingeburgerd is, aan hem de eer om een serie themaliederen voor de entree van de sporters te schrijven. Niets aan de hand, perfecte combinatie, zou je zeggen.

Nu heb ik mezelf voorgenomen zo min mogelijk aandacht aan het nu volgende fenomeen te schenken, maar het moge duidelijk zijn dat Covid-19 een dikke streep trok door de Spelen van het jaar 2020, waarmee dus ook door de derde in de reeks van de Tokyo Jukebox van Marty Friedman. Maar ja, de nummers waren toch geschreven en dan ze laten voor wat het is, dat is ook zo zonde. Vandaar dat Mascot eerder dit jaar, nog voor er duidelijkheid was over het wel of niet doorgaan van het evenement, bekendmaakte dat de muziek van Friedman hoe dan ook uitgebracht zou worden.

Een heel verhaal, terwijl ik het eigenlijk alleen over de muziek wil hebben. Dat het als entree voor de Spelen geschreven is, dat mag gelijk duidelijk zijn. De open, heroïsche grandeur van de muziek, zou niet misstaan in een parade waar helden verwelkomd worden. Maar dan op zijn Friedmans, dus op één liedje na volledig instrumentaal en bijzonder afwisselend.

Als Friedman iets leuk vindt, dan is het wel naar een bepaalde verwachting toe bouwen, om vervolgens iets totaal anders te doen. Zo ook op ‘Tokyo Jukebox 3’, maar aanmerkelijk veel minder dan op zijn laatste solo releases. De titels ga ik me niet aan wagen, maar de rode draad van de liedjes heb ik hierboven al beschreven, wat je aan kan vullen met het gegeven dat hij wederom bijzonder veel ruimte laat aan de rest van zijn band, maar laat wel één ding duidelijk zijn, dit gaat 100% om de elektrische gitaar, die hij als geen ander een verhaal kan laten vertellen. Je hoort dan ook bij de eerte solo al, dat dit maar één iemand kan zijn, the one and only Bad MF. Zoals we vorig jaar ook hebben kunnen horen op de laatste Ayreon plaat en binnenkort ook op Sabbatonero, de all-star tribute band rondom Venom Inc. Frontman Tony Dolan, die daarmee een eerbetoon brengt aan Black Sabbath. En ook daar is Marty Friedman van absolute wereldklasse, zoals hij inmiddels al bijna 35 jaar etaleert.