Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Marianas Rest – Fata Morgana  
Napalm Records 
Release datum: 12 maart 2021
“Bands als deze maken onze zoektocht naar aanraders een waar plezier!”
9/10
Vera Matthijssens I 18 maart 2021

Het ontdekken van onbekende bands blijft iets wat je als muziekliefhebber steeds waardeert. Nu bracht het Finse Marianas Rest eerder wel twee albums uit, maar die hebben dan toch niet de aandacht gekregen dat ze verdienden. Voor de derde worp ‘Fata Morgana’ is het zestal door Napalm Records opgepikt en dus zullen ze de komende tijd wel zieltjes winnen.

Vooral bij de melancholieke doom/death metalfans waar bands als Insomnium, Ghost Brigade en Swallow The Sun de platenkast bevolken, zal Marianas Rest zeker het nodige stof doen opwaaien. ‘Sacrificial’ en het voor de video uitverkoren ‘Glow From The Edge’ zijn ultraweemoedige epossen waarin zwevende toetsen, huilende gitaarsolo’s en beklijvend gesproken fragmenten die aan Draconian doen denken een palet weven om weg te zinken in behaaglijke smart.

Zanger Jaakko Mäntymaa brengt met veelal verschroeiende schreeuwzang een opvallend element in. Denk aan het wanhopige van Tomas Lindberg (At The Gates) of het drieluik ‘Songs From The North’ van Swallow The Sun waar al deze elementen ook uitvergroot werden. Met cello en piano wordt een symfonische toets aangebracht in ‘Horrokseen’, terwijl het duistere, trage ‘The Weight’ een loodzwaar manifest is dat je nimmer loslaat. We kunnen gerust van een revelatie spreken, want ook de titelsong en het rustig zwevende ‘South Of Vostok’ over een Russische basis op Antarctica zijn van een adembenemende schoonheid. Met Teemu Aalto als producer/mixer en Svante Försback als mastering meester liet men niets aan het toeval over om qua geluid ook topkwaliteit te bieden. Bands als deze maken onze zoektocht naar aanraders een waar plezier!