Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Marc Hudson – Starbound Stories
Napalm Records 
Release datum: 25 augustus 2023
“Leuk zijstapje dat niet zozeer van de hoofdband afwijkt, maar toch verdienstelijk is.”
8.1/10
Vera Matthijssens I 25 september 2023

We kennen allemaal Marc Hudson als de blonde zanger van DragonForce, waar hij sinds 2011 frontman is. Nu heeft ook hij in het rustige coronatijdperk genoeg tijd gevonden om een eerste soloalbum ‘Starbound Stories’ te creëren. Daarop staan drie items voorop: metal, zijn liefde voor Japanse muziek en video games. Het wijkt in principe niet zoveel af van wat hij met DragonForce doet, metalfans hoeven heus geen overmatige Japanse invloeden of andere vreemdsoortige geluiden te verwachten.

Samen met Hudson was toetsenist Shaz D de grootste leverancier van composities, zodat de songs overladen zijn met rijke synthesizers en allerlei keyboards. Dat neemt niet weg dat het gitaarwerk van Hudson zelf en vooral ex-DragonForce vriend Frédéric Leclercq flink van jetje geven en dit toch nog een album met veel spetterend gitaarwerk geworden is. Rich Smith op drums (ex-Power Quest) vervolledigt dit kernkwartet. Hudson heeft nog tal van bevriende muzikanten laten bijdragen aan de songs, al zijn dat eerder onbekende namen.

De artistieke stempel van Shaz D is meteen merkbaar in het filmische intro ‘As The Twilight Met The Sea’. Sfeermuziek met Japanse allures en veel synths. Maar het vertrouwde heavy metal gevoel komt meteen bovendrijven in ‘Freedom Heart’: dubbele basdrums, zelfverzekerde hoge zang van Hudson, terwijl een gastzanger nog enkele grunts toevoegt. Het gitaarwerk is vingervlug en neoklassiek. Er wordt op hoog niveau gemusiceerd met enkele uitstapjes naar progressieve metal, zo leert ons ‘Dracula X!’. Het daaropvolgende ‘Stars’ is eerder sensitief en Keltisch van aard met vioolbijdrage van Mia Asano. Zo is er altijd genoeg afwisseling in dit album te bespeuren, al zijn de volgende songs wel gewoon vlot en gemakkelijk behapbaar. ‘Swansong’ kunnen we eerder een gevoelige track noemen, maar onze favoriet blijft ‘Call Of The Martyrs’ met zijn sterke zanglijnen en pakkende gitaarsolo. Nog even haalt de hoge kopstem van Hudson het in de titeltrack (beetje Helloween, toch?) vooraleer de Japanse fans een bonus krijgen met het in hun moedertaal gezongen ‘One More Sight Of The Sun With You’. Leuk zijstapje dat niet zozeer van de hoofdband afwijkt, maar toch verdienstelijk is.