Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wolfgang Van Halen: “Ik kom overal spelen waar ze me willen hebben. Uiteraard ook in Nederland!”

Wolfgang Van Halen kennen we misschien het beste als zoon van Eddie Van Halen, de van oorsprong Nederlandse legendarische gitarist van Van Halen die op 6 oktober van het vorig jaar aan kanker overleed. Wolfgang, of Wolf zoals hij het liefst wordt genoemd, is echter veel meer dan alleen ‘de zoon van’. Zo speelde hij een aantal toers basgitaar in de band van zijn vader en oom maar was hij ook de viersnarenplukker in de soloband van Mark Tremonti (Alter Bridge) en als zodanig te horen op de Tremonti albums ‘Cauterize’ (2015) en ‘Dust’ (2016).
Ook op het Van Halen album ‘A different kind of truth’ is Wolf te horen als bassist en achtergrondzanger. Zingen deed hij ook op het Halestorm album ‘The strange case of..’ uit 2012. Wat weinig mensen weten is dat hij ook als drummer (!) te horen is op het album ‘God bless the renegades’ van Clint Lowery, dat vorig jaar uitkwam. Een bezig baasje dus deze Wolf, maar zeker ook een veelzijdig muzikant. Hij brengt onder de naam MammothWVH zijn eerste soloplaat uit. Inderdaad: een verwijzing naar Van Halen, dat begin jaren zeventig als onder de naam Mammoth startte en in die tijd ook een zanger/gitarist als frontman had: zijn vader.
Erik Boter Ι  28 mei 2021

Het gesprek vindt plaats eind mei, een goede twee weken voordat het debuutalbum van MammothWVH uitgebracht zal worden.

 Je debuutalbum komt volgende maand (11 juni) uit. Je hebt, behalve de productie, alles op dit album zelf gedaan, tot aan de koortjes toe. Wanneer ben je begonnen, en wanneer was de klus geklaard?
Ik ben echt met schrijven begonnen met, als resultaat, een solo album in mijn achterhoofd ergens in 2013. In 2018 was het klaar, dus daar zit best een lange tijd tussen. Nou ben ik in die periode niet constant met het album aan het werk geweest natuurlijk. Ik kwam op het idee om een album helemaal zelf te maken door wat Dave Grohl op de eerste twee platen van de Foo Fighters deed. Dat leek me een leuke uitdaging, of ik dat ook zou kunnen.

Grappig dat je Dave noemt, want ik meende al wat Foo Fighters invloeden te horen in jouw muziek. Een tweede invloed die ik meende op te vangen is Alter Bridge, zeker als het om de gitaarsound gaat in sommige tracks.
(Knikt instemmend) Ja, daar kan ik het wel mee eens zijn hoor. Wat de invloed op de gitaarsound betreft, mijn album is geproduceerd door Elvis Baskette die ook Alter Bridge deed en Tremonti. Elvis heeft mij vooral erg geholpen als het gaat om het vinden van een goede sound bij een nummer. Ik heb echt enorm veel aan hem gehad.

Heb je in die vijf jaar tijdens bepaalde periodes aan je nummers gewerkt of ben je iemand die constant schrijft?
Het komt meer naar me toe. Ik ga nooit zitten van “zo, nu ga ik eens even een liedje schrijven”. Het komt meer natuurlijk in me op. Inspiratie kan er zo maar in knallen, en als ik dan zin heb om dat pad verder te onderzoeken dan heb ik hier natuurlijk altijd de mogelijkheid om direct op te nemen. Dat is eigenlijk wat er gebeurt.

Met “hier” bedoelt Wolfgang de ‘5150’ studio van zijn vader, waar hij tijdens het schrijven van MammothWVH constant de beschikking over had, en waar vandaan het interview ook plaatsvindt, per Zoom wel te verstaan.

 Heb je de songs eigenlijk stuk voor stuk opgenomen, of neem je per aantal tracks eerst de basis op, dan de gitaren en dan de zang?
Het is eigenlijk in groepjes songs gegaan. Dus een paar liedjes, die instrument voor instrument opgenomen, daarna de zang enzo. Nog wat gitaaroverdubs, dat soort dingen. Toen ging ik op toer met Van Halen, dus toen kon ik een tijdje niet aan nieuwe nummers werken. Voor die Van Halen toer moest er ook gerepeteerd worden natuurlijk, de setlist moest worden bepaald. Na die toer had ik zomaar vijf a tien nieuwe nummers geschreven, dus toen zijn we eigenlijk weer op dezelfde manier door gegaan.

Weet je, als ik naar het album luister, dan hoor ik een band.
Fijn dat je dat zegt want dat was ook echt de bedoeling. Mijn oom maakt daar ook altijd grappen over. Zo van “hey Wolf, de bassist op dit nummer is echt te gek”, hahaha.

Dat is dan ook vast je inspiratie geweest voor het script van de videoclip van ‘Don’t back down’ (in deze clip <https://www.youtube.com/watch?v=yMDoj8VVzh8> is Wolfgang met al zijn ‘eigen ikken’ te zien tijdens het opname proces).
Hahaha, dat klopt ja. Ik vond het nogal een lollige manier om te laten zien hoe het opnameproces eruit zien als je alles zelf doet. In de clip doe ik zelf ook de productie en de techniek zelfs, dus nog meer Wolgangs die te laat kunnen komen, hahaha.

De manier waarop je ‘Distance’ hebt uitgebracht, als ode aan je vader, vind ik persoonlijk prachtig. De videbeelden geven het nummer echt extra diepgang en emotie. Toch heeft het album voor mij, gewoon als luisteraar, nog twee hele belangrijke tracks: ‘Mammoth’ en het afsluitende ‘Stone’, dat door zijn traagheid, loomheid en “heavyness”zelfs richting doommetal neigt in mijn oren.
(Glimlacht) Dank je voor het compliment. ‘Mammoth’ was het eerste nummer dat ik schreef toen ik bedacht had dat ik een solo album wilde gaan maken. Daarom is het ook min of meer de titeltrack van het album geworden. Het is eigenlijk de kern geworden van waar MammothWVH voor staat dus in dat opzicht de belangrijkste track van de plaat voor mezelf, ja. ‘Stone’ is ook één van mijn favorieten hoor. Ik wilde graag een ‘epic’ track maken dat ook lekker lang was inderdaad, speciaal als apotheose van de plaat. Het is echt met die gedachte in het achterhoofd geschreven. Het was ook echt een andere manier van schrijven. Erg tof om dat op deze manier te ontdekken.

Hoe zit het eigenlijk met je Nederlandse roots? Je spreekt geen Nederlands hè?
Geen woord.

Daar geloof ik niks van. Volgens mij heeft je vader je echt wel wat vieze woorden geleerd.
(Lacht) Ok, ok, een paar vieze woorden. Maar dat is een tijd geleden hoor, hahaha.

Toen je in de band van Mark Tremonti zat, heb je in de Melkweg in Amsterdam gespeeld..
Klopt! Het was mijn eerste keer in Nederland..

Nee hoor. Je was er ook in 1995 bij, toen Van Halen hun befaamde ‘Secret Gig’ speelde in Arnhem.
O ja, maar daar weet ik niks meer van.

Ga je met MammothWVH op toer?
Dat is zeker het plan. Sterker nog, er staan een aantal optredens gepland in september en oktober in de US. 7 oktober staan we op het Aftershock Festival in Sacramento en daarvoor doen we ook nog een paar festivalshows. Europa staat zeker op de planning, maar pas volgend jaar. We moeten eerst het staartje van de pandemie nog door. Ik kom overal spelen waar ze me willen hebben. Uiteraard ook in Nederland.

Heb ja al over een setlist nagedacht? Voor kortere festivaloptredens heb je genoeg materiaal natuurlijk, maar als je een avondvullend optreden wilt doen zul je aanvullend materiaal nodig hebben..
(onderbreekt) …ik ga echt alleen Mammoth materiaal spelen!

Da’s duidelijk. En je bandleden die je meeneemt, zijn dat dezelfde jongens die we zagen tijdens je live debuut bij Jimmy Kimmel Live <https://www.youtube.com/watch?v=R5bMbKcdhQA> ?
Ja, dat klopt. Dat zijn Frank Sidoris op gitaar, die ken je misschien van Slash. Verder Jon Jourdan (To Whom It May) op gitaar, op bas Ronnie Ficarro (Falling in Reverse) en op drums Garrett Whitlock die ik nog kende uit mijn Tremonti tijd. En mezelf op gitaar en zang natuurlijk.

Even wat anders.. je bent best actief als het gaat om de Social Media. Dat snap ik best, want de Socials kunnen je helpen als het gaat om de promotie van je project. Het valt me op dat je best vaak reageert op nare en negatieve berichten en reacties op (o.a.) je facebookpagina. Waarom doe je dat? Zou het niet veel beter zijn om ‘haters’ te negeren en over te gaan op de orde van de dag?
Nee joh, ik vindt het veel te leuk om trollen in de hoek te zetten. Ik vind dat echt lollig. Nee, je hoeft je echt geen zorgen te maken dat ik die negativiteit persoonlijk neem en eronder lijd. Zover laat ik het niet komen. Ik vind het gewoon leuk om er de zin en onzin van de Social Media mee aan te tonen. Het is als een soort therapie voor me, hahaha. Vergeet niet dat ik ook jaren mijn mond heb gehouden. “I spent a decade ignoring it“. Dus nu ga ik soms lekker los, hahaha.

Mensen vergelijken jouw werk natuurlijk met dat van de band van je vader en ‘Uncle Al’. Daar is geen ontkomen aan denk ik. Toch moeten mensen echt zonder jouw achternaam in het achterhoofd naar je album gaan luisteren. Je maakt je eigen muziek en hebt je eigen sound.
Dat ben ik uiteraard volledig met je eens! Voor veel mensen blijft dat echter heel moeilijk of onmogelijk zelfs. Ik kan alleen maar mezelf zijn. Als mensen andere dingen van me verwachten is dat heel jammer, maar ik blijf mijn eigen ding doen. Het zou toch saai zijn als ik slechts een kopietje zou zijn van mijn vader? Ik ben erg blij met mijn eigen muziek.

Nou je kunt het best goed hoor, platen maken. Ik heb het zelf gehoord. Ik heb de blauwe voorbesteld. Hoeveel verschillende kleurtjes vinyl komen er eigenlijk uit van het album?
Oh, cool! Heb je de LP besteld? Tof! Ja, ik heb een hoop lol gehad met al die kleurtjes. Ik heb een flink aantal goed gekeurd, ik weet uit mijn hoofd niet precies welke kleuren allemaal maar het zijn er genoeg!

Nog eens even wat anders: heb je eigenlijk al met Michael Anthony gesproken? Je verving hem in Van Halen natuurlijk en de niet-amicale spilt van Anthony met de band is er eentje die uitgebreid is uitgemeten in de pers. Toch hebben jullie zelf niets dan respect voor elkaar. Ik begreep dat een gesprek tussen jullie twee op de rol stond, maar heeft dat al plaats gevonden?
Een echt gesprek nog niet nee. We hebben wel via Social Media contact gehad en alles is goed tussen ons, dat is het voornaamste. Als alles weer een beetje normaal is als het om Covid gaat gaan we elkaar absoluut ontmoeten. Hij is een goede vent, Michael.

Over Covid gesproken, wat is de eerste band die je zelf gaat bekijken als alles weer normaal is en we weer normaal naar concerten kunnen gaan met z’n allen?
Poeh, goede vraag zeg.. ik heb eigenlijk geen idee wie er wanneer gaat toeren en of er al weer shows gepland worden.. maar als ik mag kiezen wie ik wil dan kies ik toch voor de Foo Fighters. Ik ben een grote fan en hun optredens zijn ware feesten. Het is toch al weer jaren terug dat ik die gasten heb gezien. En ik vind hun laatste album top. De Foos dus.

Dank je voor je tijd, en ik hoop je volgend jaar op een Nederlands podium te zien.
Likewise!