Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Malfested – Shallow Graves
Self Released
Release datum: 02 november 2020
“Als je dit product kan brengen in zo’n korte tijdspanne, geloof ik dat er nog veel meer zit aan te komen.”
7.3/10
Koen Smits I  08 november 2020

Een gore strontvlieg kondigt de onaangename lijkgeur aan die we gaan mogen inhaleren op het openingsnummer ‘Shallow Graves’, een melodieuze death metal stomp uit de oude doos tegen je neus. ‘Shallow Graves’ is ook meteen de titel van de debuut EP van Malfested, een Belgische band die pas dit jaar opgericht is, maar het wel heeft klaar gekregen om nu reeds een dikke twintig minuten aan materiaal uit te brengen op cd.

De overige vijf songs worden met dezelfde intensiteit tegen je kop geknald als de opener, zij het niet altijd met evenveel old school death metal invloeden. Hier en daar ontwaar ik ook ‘core’ elementen, zowel in de zang als het geleverde spel, wat niet zo verwonderlijk hoeft te zijn, aangezien de band afkomstig is uit Kortrijk, waar het hart van het H8000 wereldje ligt. De zangstijl, vaak met dubbele vocalen, waarbij de overheersende lage grunt wordt ondersteunt door een hogere krijs, is  vergelijkbaar met wat een Beneath Contempt bijvoorbeeld doet. Malfested doet het wel verfijnder.  

Eens is het midtempo death metal met thrash invloeden en opvallende leads, dan weer een modernere versie waarin breakdowns een rol spelen, maar altijd wordt er naar je keel gegrepen. Of je hebt ‘Fields Of Bloodshed’, een regelrechte headbanger met trage, sfeervolle doom/death stukken. Extra sfeer wordt ook gecreëerd met het subtiele gebruik van piano en de hel die losbarst in afsluiter ‘Cistern Of Souls’ is net wat je nodig hebt om de smaak van dit schijfje nog een tijdje te blijven proeven. Zo zit er toch heel wat afwisseling in deze ‘Shallow Graves’

Het bandlogo doet me denken aan dat van het Zweedse Epitaph (en nog iets, maar ik kan het niet plaatsen) en als je er zo over nadenkt, is het er muzikaal ook niet zo belachelijk ver van af. De basis is gestoeld op het spel van oude bands, en dat vermengd met recentere ingrediënten geeft dus dit resultaat…en als je dit product kan brengen in zo’n korte tijdspanne, geloof ik dat er nog veel meer zit aan te komen.