Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Light Field Reverie – Another World
Avantgarde Music
Release datum: 16 december 2020
“Wie zin heeft in een romantische laidback plaat vol nostalgisch verlangen zal zeker troost vinden in dit debuutalbum ‘Another World’ van Light Field Reverie waarin nog heel wat hints naar boeken, films en games van lang geleden te vinden zijn.”
8/10
Vera Matthijssens I 16 december 2020

Light Field Reverie is een nieuwe samenwerking tussen muzikanten uit verschillende werelddelen. We zien Draconian zangeres Heike Langhans (Zweden, maar afkomstig uit Zuid Afrika) haar fluwelen zang presenteren in het gezelschap van Sojourner leden Mike Lamb (gitaar, keyboards, productie – Nieuw Zeeland) en bassist Scotty Lodge (Schotland). Het is iets heel anders dan wat we gewend zijn van de hoofdbands Draconian en Sojourner.

Je kan het doom metal noemen, te oordelen naar het trage tempo en de sfeer vol melancholie en zweverige droomwerelden, maar je hoort dit alles omgeven worden door ambient, synthesizers, drone en elektronica, zodat een licht bevreemd gevoel je bekruipt. Nostalgie naar de jaren tachtig en negentig is flink vertegenwoordigd in de kalme, sfeervolle songs die allen een behoorlijke lengte hebben. Openingstrack ‘Ultraviolet’ bevat wel wat stevige riffs en een voorzichtige acceleratie, maar grotendeels is het toch zweverig met de fluwelen stem van Heike als ijkpunt. Nog meer dromerige patronen waaien ons tegemoet in de tweede single ‘The Oldest House’ en hier doet het me ook wel aan de beginperiode van Antimatter denken, vanwege ambient sfeer, effecten en sample. De songs zijn trouwens bedoeld als een hommage aan de oorspronkelijke invloeden van de band en daar is weinig metal tussen te vinden. Meer energie is er in ‘Ghost Bird’ dat hardere riffs ten tonele brengt, een frivole pianomelodie is levendig en op het einde horen we de rollende grunts van gastzanger Emilio Crespo (eveneens frontman in Sojourner). De songs ‘Another World’ en ‘Dreamwalker’ blijven wat steken in onbestemd mijmeren, maar de lange afsluiter ‘All Roads Lead Home’ heeft zijn momenten, al was het maar tijdens de sample met gewichtige toespraak waaruit blijkt dat dit album ontstaan is in de periode dat isolatie het kernwoord werd en ons allen in onszelf deed kijken in plaats van rondom ons. Wie zin heeft in een romantische laidback plaat vol nostalgisch verlangen zal zeker troost vinden in dit debuutalbum ‘Another World’ van Light Field Reverie waarin nog heel wat hints naar boeken, films en games van lang geleden te vinden zijn.