Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Lees eens een goed boek: “Heavy Duty – Days And Nights With Judas Priest”

 
“Het doet me denken aan een nummer van Judas Priest uit 1986, getiteld ‘Out In The Cold’: hoe toepasselijk en profetisch was dit nummer voor de zaken die gingen komen. Maar helaas ook voor de toon en het gevoel van deze biografie. “
Na een dienstverband van meer dan veertig jaar met de zelfbenoemde Metal Gods van Judas Priest, besloot Kenny (K.K.) Downing in 2011 zijn gitaar aan de wilgen te hangen. Zeven jaar na deze beslissing kwam zijn autobiografie ‘Heavy Duty ; Days And Nights with Judas Priest’ uit. Auteur Mark Eglinton heeft hem bijgestaan om zijn verhaal, verspreid over bijna driehonderd pagina’s, te vertellen. Qua illustraties stelt het al teleur. Alleen aan het einde van het boek zijn er wat foto’s vanaf de jeugd tot heden terug te vinden. Is dit boek alleen voor de echte Priest adepten verplichte kost, of kun je er ook plezier aan beleven als je de band minder goed kent?
Door: Wim Rueter Ι  15 juni 2019

Persoonlijk durf ik mijzelf geen kenner bij uitstek te noemen, maar deze biografie heeft mij ook niet veel nieuwe inzichten gegeven. Kenners weten denk ik het merendeel wel, buiten de moeizame jeugd van Downing. Wat door deze bio wel duidelijk wordt, is dat Downing zijn hart niet op de tong draagt, maar veel in gelatenheid aanneemt. Hij dacht veel, maar deelde weinig. Er klinkt wel wat bitterheid door in zijn verhaal als hij zijn jeugd aanhaalt, maar ook wel over zijn tijd in de band. In zijn jeugd was zijn gewelddadige en goklustige vader van grote invloed, tijdens zijn jaren in Judas Priest, lijkt het collega gitarist Glenn Tipton te zijn die een nagel in zijn muzikale doodskist was. Dat zou toch tot interessante verhalen en anekdotes moeten leiden, maar deze zoek je tevergeefs. Jammer, want het was interessant geweest meer te weten te komen over hoe Tipton zijn handen steeds meer om Priest heen kreeg en Downing als gitarist tot een soort van figurant maakte. Downing was weliswaar één van de oprichters van de band, samen met bassist Ian Hill, maar het pact dat Tipton sloot met de toenmalig manager bleek sterker.

De rode draad in deze biografie is dat Downing veel onderwerpen aanroert, maar nimmer verdieping aanbrengt. Hierdoor blijft het bij een globaal verhaal. De enige giftigheid die toegelicht wordt is de moeizame relatie tussen Judas Priest en, het toen beginnende, Iron Maiden. Uiteindelijk denk ik dat de oppervlakkigheid van deze biografie onbewust ook de oppervlakkige verstandhouding binnen de band weergeeft. Of misschien is kil een betere verwoording. Het voelt alsof de band een verstandshuwelijk was voor vele jaren. Kameraadschap was er volgend Downing niet. Hij besteed zelf overigens ook minimale aandacht aan zijn collega bandleden in dit boek. Als hij kenbaar maakt dat hij in 2011, door middel van een brief, aangeeft te stoppen, is alleen Scott Travis degene die hier met een tekstbericht op reageert. Verder blijft het stil vanuit de band. Het doet me denken aan een nummer van Judas Priest uit 1986, getiteld ‘Out In The Cold’: hoe toepasselijk en profetisch was dit nummer voor de zaken die gingen komen. Maar helaas ook voor de toon en het gevoel van deze biografie.

Heavy Duty – Days And Nights With Judas Priest
Auteurs: K.K. Downing & Mark Eglinton
Uitgever: DaCapo Press
DaCapo Press Facebook
Release datum: 18 september 2018
ISBN Nummer: 9780306903298

Check de onderstaande socials voor meer informatie over K.K. Downing.