Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Lacuna Coil – Black Anima
Century Media Records
Release datum: 11 oktober 2019
Tekst: Sjak Roks – 07 oktober 2019
“Het doet me goed om te constateren dat een band die al ruim twintig jaar bestaat toch in staat is om zichzelf continu te blijven verbeteren.”
8.7/10

Daar waar het Italiaanse gezelschap Lacuna Coil in hun beginperiode nog gezien werd als het zoveelste gothic metalbandje, is men in de loop van de jaren uitgegroeid tot een erg aansprekende naam binnen de metal scene. Daar zijn een aantal redenen voor aan te wijzen. Ten eerste is men stilistisch gezien gemigreerd van pure gothic metal naar een wat moderner klinkende heavy metal act die een behoorlijk aantal alternatieve invloeden in hun song materiaal weet te verwerken. Daarnaast heeft men met name in de laatste paar albums laten zien enorm gegroeid te zijn als song writers, want het Lacuna Coil materiaal is per release aleen maar interessanter geworden. En last but not least blijkt de vocale wisselwerking tussen zanger Andrea Ferro en zangeres Cristina Scabbia nog steeds voor het nodige spektakel te zorgen, waarbij wel dient te worden opgemerkt dat vooral laatstgenoemde zich in positieve zin onderscheid binnen het Lacuna Coil geluid.

Ook op deze nieuwe plaat ‘Black Anima’ blijft de band van begin tot eind boeien (met uitzondering wellicht van het wat chaotische intro ‘Anima Nera’) en laten ze zien dat ze nog steeds groeiende zijn. Voorganger ‘Delirium’ was al een prima album, maar ‘Black Anima’ bevalt me nog een stukje beter. De nummers klinken allen erg volwassen, bevatten heerlijke riffs van gitarist Marco Coti-Zelati en spetterende vocalen van het al eerder genoemde duo Ferro/Scabbia. De muziek van Lacuna Coil is in de loop der jaren een stuk duisterder geworden en die trend heeft zich zeker ook doorgezet op ‘Black Anima’, want dit is denk ik wel het meest donkere en heavy album dat de band tot op heden heeft afgeleverd. Dat levert wel een aantal erg fraaie nummers op, want met name het dreigende ‘Apocalypse’, de heavy krakers ‘Layer Of Time’ en ‘Sword Of Anger’ en de heerlijke tracks ‘Veneficium’ en ‘Save Me’ (met een weergaloze Cristina Scabbia) behoren tot het beste wat Lacuna Coil gedurende hun reeds lange carrière heeft afgeleverd. Daar wil ik zeker niet mee beweren dat de overige songs te bestempelen zijn als album-vullertjes, want ook die zijn zeker de moeite van het beluisteren meer dan waard.

Het doet me goed om te constateren dat een band die al ruim twintig jaar bestaat toch in staat is om zichzelf continu te blijven verbeteren. ‘Black Anima’ zal hierdoor niet alleen de trouwe Lacuna Coil fans kunnen bekoren, maar zal mijns inziens ook in staat zijn om een aantal nieuwe zieltjes aan te trekken. Mocht je besluiten om dit plaatje aan te gaan schaffen, en ik zie geen enkele reden waarom je dat niet zou doen, ga dan voor de limited 2-CD book edition, want daar zijn nog een drietal bonus tracks op te vinden. Ik kijk er in ieder geval naar uit om dit prima materiaal binnenkort ook op het podium te gaan aanschouwen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.