Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
KISS – Off The Soundboard Poughkeepsie, New York 1984
Universal Music
Release datum: 7 april 2023
“Poughkeepsie 1984 is nummer vijf uit de serie en is een historisch document te noemen”
8/10
Erik Boter I 24 maart 2023

KISS mag dan hun definitieve einde als toerende eenheid hebben aangekondigd (de laatste twee KISS shows zullen plaatsvinden op 1 en 2 december dit jaar in de Madison Square Garden in New York), met het releasen van delen uit de serie ‘Off The Soundboard’ kunnen de heren nog wel even voort.

‘Poughkeepsie, New York 1984’ is nummer vijf uit de serie, werd opgenomen tijdens de Amerikaanse “leg” van de Animalize tour en is een historisch document te noemen. Niet omdat er uitmuntend op gemusiceerd wordt, maar omdat dit één van de weinige shows is geweest waarbij Mark St. John als leadgitarist naast de heren Stanley, Simmons en Carr op de bühne stond. St. John hield het welgeteld drie shows (twee-en-een-half eigenlijk) vol met zijn collega’s voordat hij definitief werd vervangen door zijn tijdelijke vervanger Bruce Kulick, die al tijdens het Europese gedeelte van de Animalize tour voor de zieke Mark St. John inviel. Kulick bleef vervolgens twaalf jaar bij KISS hangen, voordat hij de band werd uitgeknikkerd ten faveure van Ace Frehley, die in 1996 terugkeerde.

Mark St. John (echte naam Mark Norton, hij overleed in 2007) was al te horen op het ‘Animalize’ album van KISS, dat hij niet onverdienstelijk volspeelde met gitaarsolos’s met vooral heel veel noten. Op dit nieuwe deel van KISS’ officiële live bootleg serie is echter te horen dat hij tijdens deze show behoorlijk door de mand viel en het makkelijk te verklaren valt dat het duo Simmons/Stanley voor Kulick koos die qua spel en stijl (en nederige houding) veel beter bij de band paste. Toch is ‘Poughkeepsie 1984’ een niet te missen live document voor KISS fans omdat deze historische show voor het eerst in deze kwaliteit te horen is. Maak mee hoe de volledige band de mist in gaat tijdens de coda van ‘Black Diamond’, hoor hoe Mark de toegift ‘Oh Susannah’ niet heeft geoefend en ervaar wat Gene Simmons allemaal op zijn basgitaar uitvoert (volgens mij speelt hij gewoon een ander nummer dan zijn collega’s) tijdens ‘Creatures Of The Night’.

Tijdens een nummer als ‘I Still Love You’ wordt ook maar weer eens duidelijk wat een ongelooflijk goede zanger Paul Stanley in zijn hoogtijdagen was en tussen ‘War Machine’ en ‘Young And Wasted’ (aangekondigd als ‘The Ballad Of Young And Wasted’) zit de geweldige drumsolo van klasbak/houthakker Eric Carr geklemd, de beste drummer die KISS ooit had (hij overleed in 1991).  ‘Young and Wasted’ en afsluiter ‘Rock ‘n’ Roll All Nite’ staan overigens maar gedeeltelijk op dit album. De reden: het bandje (!!) dat meeliep tijdens het concert moest worden omgedraaid en was net niet lang genoeg. Het siert de band dat ze deze nummers, hoewel incompleet, op de CD/LP hebben gezet om de historie zo compleet mogelijk te houden.

Als je KISS wilt leren kennen via een live album kun je beter ‘Alive!’ of ‘Alive II’ aanschaffen, maar voor de die-hards is dit deel van ‘Off  The Soundboard’ verplichte aanschaf. Muzikale  score: 60. Historische score: 100.