Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Kamelot, Myrath, Eleine& League Of Distortion in Mainstage Brabanthallen – Den Bosch – 18 maart 2023

“Zangeres Madeleine zegt “The Netherlands is my second home”  s’Hertogenbosch kreeg ze niet geleerd maar wel frambozen en pindakaas, gitarist Rikard vind dit wel een beetje raar waarom niet gewoon “thank you” leren in het Nederlands om vervolgens dankjewel te zeggen”
Het Is jammer dat dit soort shows niet helemaal uitverkocht zijn. Maar vooral voor de mensen die er niet zijn, want dit is een mooie package met 4 bands die een grote schare fans opgebouwd hebben. Met de “Awaken The World” tour komt Kamelot hun nieuwe album promoten. Eleine en Myrath zijn ook al gevestigde namen en met het nieuwe League Of Distortion hebben we voor mijn gevoel een groeibriljant in huis.
31 maart 2023 I Tekst Perry Boleij | fotografie: Ton Dekkers

Mainstage Brabanthallen is een relatief nieuwe concertzaal officieel, geopend in het voorjaar van 2020, mMet een capaciteit van ongeveer 6000 staanplaatsen. Er is ook een tribune, dus zitten is ook een mogelijkheid. Loudnoise is de organisator van de wat heavier concerten. Waar dan vanavond Kamelot acte préséance geeft met dus maar liefst 3 bands in het voorprogramma.

We beginnen met een nieuwe band uit Duitsland League Of Distortion en die komen meteen heavy uit de startblokken, maar frontvrouw en zangeres Ace (Anna Brunner) hoort zichzelf niet in haar oortje en dan wordt het lastig. Maar ondanks dat gaat ze gewoon door en ze heeft een mooi rauw randje aan haar stem. Misschien ken je Exit Eden nog, 4 zangeressen die metalcovers deden van popliedjes: Anna was 1 van die zangeressen. Maar nu L.O.D. wat zij doen is niet heel nieuw en het komt een beetje onwennig over. Dat is jammer, want ze hebben volgens mij wel wat in hun mars. Ze doen wel hun best om het publiek in beweging te krijgen en dat gaat aardig. Muzikaal is het zeker niet verkeerd, maar ze moeten live nog een beetje aan elkaar wennen lijkt het.

De volgende band is Eleine opgericht in 2014 door zangeres Madeleine Liljestam en gitarist en brulboei Rikard Ekberg. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het schrijven van de meeste teksten en muziek voor Eleine. Deze band heeft iets meer ervaring op het podium en dat kun je goed zien. Ze knallen er meteen lekker in en het geluid lijkt ook een stuk beter en voller, maar deze band heeft dan ook wel 2 gitaristen, dat scheelt natuurlijk wel. Ze beginnen met ‘Enemies’ maar die hebben ze hier niet veel want er komt  meteen beweging. Er straalt een hoop energie van deze heren en dame uit en dat is meteen te merken het matte is eraf in de zaal.

Zangeres Madeleine zegt “The Netherlands is my second home”.  s’Hertogenbosch kreeg ze niet geleerd maar wel frambozen en pindakaas. Gitarist Rikard vind dit wel een beetje raar waarom niet gewoon “thank you” leren in het Nederlands om vervolgens dank je wel te zeggen. Hier houd ik van, dat bands de moeite hebben gedaan om zich voor te bereiden op een show en ook weten waar ze zijn. Er komen in totaal 6 nummers voorbij waaronder ‘As I Breathe’, ‘Ava Of Death’, ‘All Shall Burn’ en het nieuwe nummer ‘We Are Legion’, wat een ode is aan de fans die ze hiermee willen bedanken voor hun steun. Voor het laatste nummer moeten we wat moeite doen. De zaal wordt in 2e gedeeld: de rechter kant staat onder leiding van Rikard en de linker kant, waar ik ook bij hoor, staat onder leiding van Madeleine en we moeten om de beurt heel hard de regel “I’m death incarnate” schreeuwen Rikard lijkt niet heel erg tevreden maar ze zetten ‘Death Incarnate’ toch in. Dit is wat ik graag wil van een band,  wat interactie met het publiek (maar niet te veel) en natuurlijk een vette show weggeven. Daarin is Eleine voor mijn gevoel wel geslaagd.

De 3e band van vanavond is Myrath. Dit betekent nalatenschap in het Tunesisch. Ze bestaan vanaf 2001, waarvan alleen gitarist Malek Ben Arbia nog over is en hebben vanaf 2007 een Myrath achtergelaten van 5 studio albums. De band maakt een mooie mix van progressieve power metal met oosterse invloeden. De sfeer zit er meteen lekker in als deze band begint te spelen en de toetsenist  er meteen wat Tunesische klanken in gooit. Dit klinkt heel lekker, we gaan van ‘To The Stars’ naar ‘Born To Survive’.

En zanger Zaher Zorgati bewijst wel dat hij een hele mooie stem heeft en daagt ons uit om mee te doen als een echte Freddy Mercury. Het 3e nummer vertelt het verhaal van een Syrische danser die met de dood bedreigt wordt door Isis, maar ondanks dat toch gewoon door blijft dansen. ‘Dance’ is ook weer een pareltje. Daarna komen nog een paar mooie songs maar net als Eleine heeft deze band ook maar beperkte tijd. Maar na ‘Monster In My Closet’, ‘Beyond The Stars’, ‘Child Of Prophecy’ (een nummer van het aankomende album) en ‘Endure The Silence’ zijn we toe aan het laatste nummer van deze set. Bij ‘Believer’ zegt Zaher dat ze normaal wel een buikdanseres bij hebben maar omdat die verstek heeft laten gaan zal hij het zelf gaan doen, hij doet zijn best en ook al ziet hij er goed, uit zie ik toch liever een dame in dit geval. Maar het nummer daarentegen etaleert de band op zijn best, het is dan ook hun grootste hit tot nu toe. Dit was een hele mooie 3e act.

Voor de hoofdact moeten er wat dingen geschoven en afgebroken worden op het podium, maar dit is eigenlijk redelijk snel geregeld en dan kan de symfonische heavy metal van Kamelot beginnen. Het podium ziet er gaaf uit met drummer Alex Landenburg op een verhoogd podium. Tommy Karevik, zanger van dit ensemble, zegt dat het ongeveer 5 jaar geleden is dat ze in Nederland zijn geweest. Maar Tommy, ik heb het even nagekeken: de laatste keer dat jullie in ons kikkerlandje speelde was in maart 2019 dus ongeveer 4 jaar zit er tussen. Onlangs is het nieuwe album ‘The Awakening’ uitgekomen en dat album is met 4 nummers de grootste leverancier voor deze show. Van de 13 albums komen er 7 aan bod. Als je zo’n indrukwekkende discografie hebt als deze heren dan wordt het wat moeilijker om de tracklist te maken denk ik zo.

Op het nieuwe album ‘The Awakening’ speelt Tina Guo een paar nummers mee op cello, maar Tina is verhinderd en nu hebben ze vocaal versterking meegebracht in de vorm van Melissa Bonny. Deze zangeres is bekend van Ad Infinitum en The Dark Side Of The Moon. Bij het 3e nummer van de show ‘Opus Of The Night (Ghost Requiem)’ komt Bonny tevoorschijn ik denk in het begin, nou dat is leuk zo’n dansende dame op het podium, maar dan trekt ze haar strot open en dan blijkt toch dat ze niet alleen kan dansen. Vooral haar brute stem die zo af en toe gebruikt wordt klinkt vet. Ze zal nog op 4 nummers meer het podium betreden bij onder andere ‘New Babylon’ die ze op het album ook ingezongen heeft. Het is een mooie show met een hoop vuur en bombast.

We krijgen ook nog de live wereldpremière van ‘Nightsky’ en zangeres van de 1e band zal ook nog een keer verschijnen om mee te doen, samen met de eerder besproken Melissa. Er komt ook nog een koortje van 4 zangeressen als een soort roodkapje gekleed het podium verfraaien. Tommy komt bij het voorlaatste nummer ‘One More Flag In The Ground’ met een Nederlandse vlag de planken van de Mainstage op en pakt een telefoon aan van iemand in het publiek en begint zichzelf met het publiek te filmen maar gelukkig krijgt de eigenaar het filmende apparaat terug van de sympathieke zanger. Dit zullen hele gave beelden zijn voor een groot liefhebber van Kamelot.

Loudnoise heeft het goed voor elkaar in de Mainstage Brabanthallen en dat is fijn want dan hoeft ondergetekende maar ongeveer 20 minuten te rijden. (Altijd eigen belang)  Het was weer een leuke avond in het mooie Brabantse s’Hertogenbosch.

De setlist van vanavond:

 1. Veil Of Elysium
 2. Rule The World
 3. Opus Of The Night (Ghost Requiem) (with Melissa Bonny)
 4. Insomnia
 5. When The Lights Are Down
 6. Vespertine (My Crimson Bride)
 7. New Babylon (with Melissa Bonny)
 8. Sacrimony (Angel Of Afterlife) (with Melissa Bonny)
 9. March Of Mephisto (with Melissa Bonny)
 10. Karma
 11. Song For Jolee
 12. Nightsky (world wide live premiere)
 13. Drum Solo
 14. Forever

Toegift:

 1. Phantom Divine (Shadow Empire)
 2. One More Flag In The Ground

Liar Liar (Wasteland Monarchy) (with Melissa Bonny)

Social media