Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Jeremy Cubert – Elephant In The Room
Eigen Beheer
Release datum: 17 juni 2019
Tekst: Leon Vonk – 19 november 2019
“Ik hoor wel dat Cubert muzikaal is, en dat hij af en toe best interessante ideeën heeft, maar hij heeft dat op dit album niet kunnen uitwerken tot sterke nummers.”
3/10

Jeremy Cubert is een Amerikaanse multi-instrumentalist die zijn muziek helemaal alleen schrijft en opneemt. Hij speelt met name keyboard en Chapman Stick, maar een ander opvallend instrument die Cubert ook bespeelt is de LinnStrument, een soort alternatieve keyboard die doormiddel van Midi het geluid van andere instrumenten kan nabootsen, hier werd bij het schrijven van liedjes dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Deze nieuwste tracks worden samengebundeld op zijn nieuwe album ‘Elephant In The Room’.

De muziek die Cubert maakt is een fusion tussen jazz en progressieve rock, en dan ook nog volledig instrumentaal. Normaal gesproken kan ik dit genre, mits goed uitgevoerd, wel waarderen, maar dat is in dit geval niet aan de orde. Hoewel ik Cubert respecteer voor het feit dat hij in zijn eentje een album heeft geschreven en opgenomen, kan ik echt weinig positiefs melden over dit werkstuk. De composities klinken niet per se als liedjes maar meer als opeenvolgingen van ideeën en experimenten, waardoor ze kop noch staart hebben. Daarnaast voelen veel partijen en solo’s aan alsof ze ter plekke zijn verzonnen, neem bijvoorbeeld de nep-viool op het nummer ‘Slim Pickings’. Ook is het goed hoorbaar dat sommige instrumenten via de LinnStrument zijn nagemaakt, zoals de zojuist genoemde nep-viool. Hoewel deze technologie steeds beter wordt is het vaak nog ver verwijderd van het échte werk. Maar waar ik misschien nog wel de meeste moeite mee heb is het feit dat niet alle partijen strak zijn opgenomen en dat sommige tracks erg chaotisch klinken. De combinatie van deze twee factoren maken sommige stukken bijna onmogelijk om naar te luisteren. Het openingsnummer is daar een goed voorbeeld van.

Eigenlijk wil ik er niet veel meer woorden aan vuil maken, ‘Elephant In The Room’ is misschien wel het slechtste album waar ik een recensie over heb mogen, of in dit geval moeten, schrijven. Ik hoor wel dat Cubert muzikaal is, en dat hij af en toe best interessante ideeën heeft, maar hij heeft dat op dit album niet kunnen uitwerken tot sterk materiaal. Als je een goede jazz/progressive rock fusion artiest zoekt, kijk dan bijvoorbeeld naar Johannes Luley, of zijn band Perfect Beings. Jeremy Cubert kan ik in ieder geval niet aanbevelen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.