Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Hot Breath

 

Jenna: “Het is moeilijk die extra boost van het spelen voor publiek helemaal te vangen in een studio, maar we zijn denk ik heel dichtbij gekomen.”

Tijdens een interview met Grande Royale werd mij de band Hot Breath van harte aanbevolen door gitarist Andy. Bij de release van de EP ‘Hot Breath’ werd mij meteen duidelijk  dat dit geen loze woorden waren. Dat deze heren en dame muziek kunnen maken moge duidelijk zijn; retestrak en heel erg catchy rawk ‘n’ roll, waarbij gedacht kan worden aan een mix van Kiss, MC5, Thin Lizzy en Stooges; inderdaad ook erg als The Hellacopters en soortgenoten dus. Aangezien ik zelf dit soort muziekjes erg kan waarderen, maar inmiddels ook een beetje het kaf van het koren kan onderscheiden, mag ik wel zeggen dat we hier met een toppertje in het straatje te maken hebben. Gitariste/zangeres Jenna was bereid de band nader te introduceren.
Cor Schilstra Ι 7 november 2019

Gefeliciteerd met de release van jullie debuut EP! Zijn jullie er zelf een beetje content mee, en hoe zijn de eerste reacties van fans en pers?
We zijn super blij met het uiteindelijke resultaat! Het is allemaal erg goed gelopen. Ik denk dat ook de reacties van zowel social media, reviews en live optredens erg positief zijn.

Deze EP is jullie debuut werkstukje als band, maar jullie hebben allemaal al een behoorlijke muzikale bagage vanuit andere bands (Honeymoon Disease, Grand, en Hypnos). Wat is het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van Hot Breath?
We kenden elkaar allemaal al op een of andere manier, voordat we aan deze band begonnen. Hypnos en Honeymoon Disease hadden al vaker een aantal shows samen gedaan. In Gothenburg kennen alle bandjes elkaar wel zo’n beetje, ook de jongens van Grand. Eigenlijk is alles vrij soepel gegaan na een biertje of vier ergens eind 2018.

Jullie werden me aanbevolen door Andy van jullie labelgenoten Grande Royale, toen ik een interview met ze had. “Eerst was er Honeymoon Disease, een heel fijne band. Nu heb je Hot Breath en Acid’s Trip, welke allebei geweldig zijn.” Veel muzikanten spelen in verschillende bands en in verschillende samenstellingen. Ook heb je veel bands die samen op tour gaan. Het lijkt wel een grote gelukkige Scandinavische rock ‘n’ roll familie. 
Cool! Doe de groeten aan Grande Royale! Ja, de rock ‘n’ roll scene in Scandinavië is vrij groot qua aantal bands en tegelijkertijd behoorlijk intiem. Als band op tour kom je vaak veel andere bands uit dezelfde stad of regio tegen. Wij doen momenteel bijvoorbeeld een soort festival tour met The Sign, ons platen label; vier shows in twee maanden met al onze labelmaatjes.

Waarom de keuze voor de bandnaam Hot Breath?
We dachten dat dit wel aardig de lading dekt voor wat betreft onze muziek. Het kan een beetje sleazy zijn, maar ook sexy.

Over het album heb ik wel een klacht; het is veel te kort! Waarom hebben jullie een EP uitgebracht en niet een volledig album?
Ha ha, bedankt; dat zullen we maar als compliment beschouwen. We hadden deze EP vrij snel klaar nadat we de band begonnen waren, en we wilden het erg graag zo snel mogelijk aan de wereld laten horen. Ik beloof je wel dat er in 2020 een volledig album zal verschijnen!

Een nogal gedurfd stukje cover-art trouwens met jullie vier al sigarettenrook uitblazend op de hoes. Verwacht je hier in tijden van de anti-rook lobby geen problemen mee?
Nee. De foto was helemaal niet gepland als hoesontwerp. Het was gewoon een coole foto van ons die ten tijde van de keuze voor het hoesontwerp eigenlijk per ongeluk voorbij kwam. We kregen een beetje Kiss-vibes bij deze foto, die aan het ´Rock ‘n’ Roll Over´ hoesontwerp doet denken.

Hoe gaat het schrijven van nummers eigenlijk binnen jullie band? Is er iemand die het raamwerk bedenkt of hele nummers van tevoren uitwerkt, en wie schrijft de teksten? Is er ook nog een soort groei/uitwerkingsproces in de oefenruimte met de hele band?
Dat hangt vaak van verschillende dingen af. We komen allemaal met ideeën voor riffs en nummers, er niets dat iemand alleen moet doen. Meestal schrijf ik de teksten omdat dat gemakkelijk kan zijn als je ze zelf moet zingen. Op deze EP staan echter ook nummers waarvan de teksten door Karl en Jimmi geschreven zijn. Het is gewoon veel prettiger als je allemaal betrokken bent bij het schrijfproces op een of andere manier, en dat is zo bij ons.

De nummers klinken allemaal heel energiek, zoals je zou kunnen verwachten dat jullie live ook klinken. Klinken jullie op het album ook net zoals live, en hoe hebben jullie deze sound kunnen vastleggen?
We hebben het album inderdaad zo live mogelijk opgenomen, omdat we het ook zo wilden laten klinken. Er zijn eigenlijk geen speciale effecten of zo gebruikt omdat we op plaat net zo willen klinken als op een podium. Natuurlijk zit er bij een live optreden nog meer energie in de muziek, omdat je zoveel adrenaline krijgt op een podium. Het is moeilijk die extra boost van het spelen voor publiek helemaal te vangen in een studio, maar we zijn denk ik heel dichtbij gekomen.

De instrumenten, versterkers en andere apparatuur die jullie gebruiken in de studio zal dus veel lijken op die tijdens optredens. Waaruit bestaat het arsenaal aan apparatuur?
We spelen bijna altijd op de Fender Jaguar, Schecter Ultra III en de Rickenbacker. We gebruiken een Gretsch drumkit en een Orange Tiny-Terror bas versterker. Karl speelt over een zelfgemaakte Racing versterker en ik gebruik een Musicman.

Wie zijn jullie muzikale bronnen van inspiratie?
De moeilijkste vraag tot nu toe! We hebben allemaal heel verschillende invloeden. Ik denk ook dat het niet zozeer de invloeden van alleen maar andere bands zijn, maar ook heel veel inspiratie uit het dagelijks leven. Misschien moet ik toch wat specifieker zijn? Momenteel denk ik dat we beïnvloed zijn door smerige rawk ‘n’ roll als Motörhead en The Hives, gecombineerd met coole melodieën als veel negentigerjaren Zweedse pop/rock bands. Een goede mix als je het mij vraagt!

Bedankt voor de tijd om onze vragen te beantwoorden. Nog een laatste vraag: is er een kans dat jullie nog deze kant op komen om jullie EP te promoten met wat live optredens?
Ook bedankt! We hopen snel naar Nederland te mogen komen voor wat optredens. Altijd fijn om daar te mogen spelen; ik heb er alleen maar goede ervaringen mee!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.