Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Marijn de Boer: “Omdat we allemaal van een ietwat andere muzikale achtergrond komen zijn we zo een vrij goede focus-group om onze eigen muziek te beoordelen.Omdat we allemaal van een ietwat andere muzikale achtergrond komen zijn we zo een vrij goede focus-group om onze eigen muziek te beoordelen.”

De maand mei is goed begonnen voor de talrijke Viking metal fans op deze aardbol! Op drie mei bracht het Zweedse Amon Amarth immers het elfde studioalbum ’Berserker’ uit en dat is wederom een knaller van jewelste geworden. Ditmaal belden we naar een hotel in Duitsland waar gitarist Johan Söderberg op dat moment verblijft alvorens later die dag naar een releaseparty te gaan.

Door: Leon Vonk – 12 mei 2019

Voordat ik begin met het stellen van vragen wil ik jullie vooral van harte feliciteren met de release van jullie debuutalbum ‘Hackberry’! De reviews lijken tot dusver erg positief te zijn, waren jullie verrast door deze reacties?
Ja, we zijn zeker aangenaam verrast. We hebben de muziek vooral geschreven met het oog op wat wij zelf heel tof vinden, dus dan is het extra leuk dat recensenten ook erg positief zijn over onze muziek. Zeker gezien het feit dat onze nummers instrumentaal en soms vrij lang zijn, is het altijd maar de vraag of we de luisteraar zo lang geboeid kunnen houden. Alle recensies die we tot nu toe hebben gehad bevestigen dat we dit inderdaad doen, wat erg goed is om te horen!

Ik denk niet dat veel van onze lezers bekend zijn met Hackberry, zou je wat kunnen vertellen over de geschiedenis van de band?
We zijn in 2015 in Groningen bij elkaar gekomen via een advertentie. Begonnen als instrumentaal trio hebben we ons gaandeweg uitgebreid met een tweede gitarist en een toetsenist. We hebben allemaal een voorliefde voor progressieve muziek, maar iedereen net wat vanuit een andere hoek. Ondanks dat we elkaar nog niet kende klikte het zowel persoonlijk als muzikaal gezien erg goed. Dat is een van de redenen dat het componeren van onze muziek lekker gaat, en we nooit verlegen zitten voor muzikale ideeën. Eind 2016 hebben we onze eerste EP uitgebracht, waarna we druk met ons debuutalbum aan de gang zijn gegaan, welke we eind 2018 in eigen beheer hebben uitgebracht. Qua optredens hebben we door het hele land gespeeld, twee keer op Eurosonic gestaan en hebben we in oktober op het stonerrockfestival ‘Into the Void’ gespeeld.

Na een korte zoektocht op Google lees ik dat Hackberry een boom is die in Noord Amerika voorkomt, ook wel de Celtis Occidentalis genoemd. Ik neem aan dat de naam van de band hiervandaan komt, ook gezien de album hoes een blad weergeeft. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de band te vernoemen naar een boomsoort?
De naam is inderdaad afgeleid van de Hackberry boom. We hadden begin 2016 een naam nodig om mee te doen aan een Metal Battle, en via een zoektocht kwamen we uit bij ‘Hackberry’, in onze ogen de meest prog-klinkende fruitsoort. Leuk detail; de boom is onderdeel van de hennepfamilie.

Waarom spelen jullie uitsluitend instrumentale muziek?
Muzikale vrijheid. We hebben allemaal eerder in bands gespeeld met een frontman, waarbij de muziek ook moet worden geschreven met ruimte voor een zanglijn. Zonder deze ‘beperking’ zijn we compleet vrij in het schrijven van onze muziek, en is het aan ons de uitdaging om de nummers zo te componeren dat ze zonder tekst een compleet verhaal vertellen.

In 2016 werd de EP ‘Desert Orchid’ uitgebracht, met daarop het gelijknamige nummer. Dit nummer staat óók op het debuutalbum, waarom hebben jullie er voor gekozen om deze compositie ook op het debuut te zetten?
Ten tijde van de opnames van ons album hebben we een gedefinieerde Hackberry-sound gevonden, iets waar we bij de EP nog wat zoekende in waren. Omdat we wel vonden dat ‘Desert Orchid’ onderdeel moest zijn van ons album hebben we besloten om deze opnieuw op te nemen, en tevens te verfijnen (de album versie is zowaar achtentwintig seconden korter).

De muziek bevat naast progressieve rock ook wat elementen van stoner rock, grunge, en psychedelica. Ook hoor ik hier en daar wat passages voorbij komen die sterk doen denken aan Opeth. Welke bands hebben jullie geïnspireerd om deze mengelmoes aan invloeden in jullie muziek te stoppen?
Naast de progressieve bands als Opeth, Dream Theater en Porcupine Tree, hebben we inderdaad ook een liefde voor stoner bands als Black Sabbath en het nieuwere Elder. Onze hardere passages kunnen komen door invloeden van Mastodon, Pantera en ja, ook Metallica. In de psychedelische hoek zijn we ook allemaal Pink Floyd liefhebber. Voeg dit allemaal samen, en je krijgt Hackberry.

Het is jullie goed gelukt om lange instrumentale nummers interessant te houden, wat zeker niet makkelijk is. Hoe wordt bij jullie de liedjes geschreven? En hoe zorg je er voor dat een nummer interessant blijft?
Onze nummers komen meestal tot stand door één centrale riff of idee. Hier wordt op basis van de gevoelens die het bij elk bandlid oproept muziek bij geschreven. Zo groeit een riff organisch uit tot een volwaardige compositie. Als het voor ons zelf interessant blijft, dan vinden we het goed genoeg om uit te brengen. Omdat we allemaal van een ietwat andere muzikale achtergrond komen zijn we zo een vrij goede focus-groep om onze eigen muziek te beoordelen.

Het viel me op dat het album alleen te koop is als download of vinyl, en niet op CD. Een opvallende keuze, meestal kiezen artiesten er voor op een album zowel op CD als op vinyl uit te brengen. Vanwaar de keuze om het album alleen op vinyl en digitaal uit te brengen?
Omdat we ons debuut album in eigen beheer hebben uitgebracht moesten we wat keuzes maken. Als we naar onszelf kijken luisteren we zelf de muziek die we goed vinden allemaal of digitaal of op vinyl, vandaar ook onze medium keuze.

Kunnen we jullie op korte termijn ergens zien spelen?
Op dit moment zijn we druk bezig met de muziek van de opvolger van ons debuut album, en hebben we nog geen optredens staan. Wel zijn we bezig met een najaar tour, dus houd onze Facebook-pagina in de gaten voor updates.

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen, is er nog iets dat jullie willen zeggen tegen onze lezers?
Jullie bedankt voor het interview! Aan alle lezers, luister ons album, spread the word als je het goed vindt, en ons supporten kan via onze Bandcamp-pagina. Cheers!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.