Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Goblins Blade

 

Jörg: Ik zou het de omschrijving traditionele US power metal durven geven. Denk dan maar aan Metal Church en Savage Grace. Ik hou van die muziek en dat is een beetje wat wij doen. ”

Enkele jaren terug deed ik een interview met Roberto Palacios naar aanleiding van een release van zijn band My Darkest Hate. Momenteel heeft My Darkest Hate eventjes een rustpauze ingelast en is hij volop bezig met een nieuw project Goblins Blade. Met hem en Jörg hadden we op een avond een leuk onderonsje dat vooral ging over Goblins Blade en de EP ‘Awake’ die ze uitgebracht hebben. Tot hun grote verwachten sloeg deze enorm aan en begon Goblins Blade een heus eigen leven te leiden.
Door: Koen de Waele Ι 20 september 2019

Uiteraard gaat dit gesprek over jullie nieuwe project Goblins Blade. Hoe beschrijven jullie de muziek en de band?
Jörg: Ik zou het de omschrijving traditionele US power metal durven geven. Denk dan maar aan Metal Church en Savage Grace. Ik hou van die muziek en dat is een beetje wat wij doen. Het is eens helemaal iets anders zoals thrash metal of death metal.

Roberto: Jörg en ik kennen elkaar al heel lang. Jaren terug speelden we elk nog in een verschillende band en kwamen we elkaar tegen ergens in een kleine club. Ik was achttien jaar dus dat is ondertussen al zevenentwintig jaren geleden. Beide bands hoorden wat bij de power metal scene en waren plaatselijk wel wat bekend. We zijn steeds bevriend gebleven. Ik heb me dan eventjes teruggetrokken uit de muziek scene tot hij me vroeg om wat basgitaar in te spelen in zijn band My Darkest Hate. Uiteindelijk ben ik daar dan maar gebleven. Hoewel My Darkest Hate een death metalband is, was onze basis toch eerder speed en power metal.

Goblins Blade is een heel andere stijl als My Darkest Hate. Was het niet te moeilijk daarin te blijven en steeds harder te willen spelen?
Jörg: Niet echt. Ik maakte deel uit van de power metalband Sacred Steel. Na vijf albums en een live album was mijn inspiratie om power metal en dan vooral de riffs helemaal op. We hadden zelfs op Wacken gestaan. Ik verliet de band en legde me dan toe op My Darkest Hate en Dawn Of Winter wat eerder doom metal is. Een drietal jaren terug begon het wat te kriebelen en kwamen de meer typerende power metal riffs terug. Ik kon ze niet gebruiken voor mijn andere bands en besloot voor mezelf om drie nummers te schrijven. Die staan nu alle drie op de ‘Awakening’ EP. Maar alles blijft strikt gescheiden van mijn andere bands.

‘Awaking’ is een EP met slechts drie nummers. Hoe is deze verschenen?
Jörg: De EP kwam uit op een cd digipack hand genummerd tot honderd exemplaren. Om eerlijk te zijn, ik had geen flauw idee aan wie ik die zou verslijten. Ik heb het dan als audio sample op Facebook gepost met een direct link naar YouTube en het nummer ‘Final Fall’. Op vijf dagen tijd, gingen alle exemplaren de deur uit. Ik had de EP dan al naar het Duitse magazines Rock Hard en Deaf Forever gestuurd. Ineens stonden we dan als nieuwkomer van de maand in Rock Hard. Er kwam zelfs een interview en eigenlijk was dat volkomen onverwacht en helemaal te gek.

Dus alle exemplaren zijn verkocht. Moesten er nieuwe fans het album nog willen kopen, geeft dat een probleem?
Jörg: Ja. De EP is helemaal uitverkocht.

Roberto: We voorspellen dat er een volwaardig album uitkomt ergens rond april 2020. Om eerlijk te zijn, er is nog heel veel ruimte om te groeien. Met My Darkest Hate zijn we perfect op elkaar ingespeeld en gaat alles automatisch. Op dat vlak is er voor Goblins Blade nog heel veel groeimarge. Ik ben dus heel nieuwsgierig hoe de mensen een album gaan vinden.

Jörg: De EP was eigenlijk een soort demo. Ik ben zeker dat een album een grote stap voorwaarts gaat zijn. Het zal nog veel beter als de EP worden. Alleen al de opnamekwaliteit.

‘Call For Unity’ is een echt anthem nummer over het verenigen van alle metalheads. Zien jullie dat als een rasechte meezingbare afsluiter van liveshows?
Jörg: Ja, dat is misschien wel een goed idee. We hebben met de band nog niet live gespeeld maar dat zou zeker een goed nummer zijn om een show met te eindigen.

Zoals jullie al vertelden, de band was nieuwkomer van de maand in Rock Hard en kreeg een negen op tien in Deaf Forever. Dat zijn bijna betere punten als jullie al gekregen hebben bij jullie andere bands. Hoe blij waren jullie daarmee?
Roberto: Zoals altijd dronken we dan nogal veel alcohol (lacht). We kwamen nog eens samen en vroegen ons af wat er zo speciaal aan de EP was. We hadden dat namelijk helemaal niet verwacht. Zo kwamen we dan op het idee om nog meer muziek te maken met de band. Goblins Blade gaat een bepaalde weg uit en we zien wel waar we komen. We kunnen enkel nog groeien. Er zijn de laatste jaren zoveel bands op de markt waarbij de muziek steeds hetzelfde klinkt. Als je tien verschillende albums van die moderne bands hoort, kan je ze vaak helemaal niet onderscheiden. Misschien is het omdat ik al wat ouder wordt. Maar als je Saxon hoort, weet je dat het Saxon is. Hetzelfde met Slayer. Die bands hebben een compleet eigen stijl. Metallica heeft hun stijl veranderd. Die hebben een serieus risico genomen. Ze zijn misschien wel wat fans verloren. Maar langs de andere kant zijn ze nu een echte wereldband geworden. Hopelijk blijft onze muziek stabieler en meer herkenbaar.

Jörg: Die eerste drie nummers op de EP was ook wat om onze eigen stijl te vinden. Een compleet album gaat de volgende stap zijn. We hopen dus op even goede of zelfs betere reacties.

Hoeveel muziek is er al geschreven voor het nieuwe album?
Jörg: Er zijn al zes nummers geschreven. Ik denk dat we in totaal op negen of tien nummers gaan eindigen. ‘Final Fall’ en ‘Call For Unity’ gaan opnieuw opgenomen worden en zullen er zeker ook opstaan.

Kan je Goblins Blade eigenlijk een hobby project noemen?
Roberto: We zijn te oud staan al te lang in de muziek scene om nog te zeggen dat het een hobby is. Het klinkt misschien wat arrogant maar als we met zoiets beginnen, hebben we er ook een bepaalde verwachting van. Elk bandlid maakt ook nog deel uit van andere bands. Onze tijd moet dus goed besteed worden.

Jörg: Het plan is om nu een goed album op te nemen. Het komt volgend jaar uit en dan kijken we wel terug verder. Hopelijk kunnen we dan ook op nog enkele festivals spelen. Dan denk ik aan Wacken of een kleiner festival zoals Keep It True. We zijn in elk geval op de goede weg.

De band is Duits, en Duitsland is toch een beetje het metal Walhalla in Europa. Waarom is metal er zoveel populairder dan in andere landen?
Roberto: Ik kan niet echt zeggen of Spanje een metal land is. Als je op tour bent, kijk je altijd anders naar je eigen land als naar andere landen. Maar als je speelt in Frankrijk, Spanje of Griekenland worden mensen daar helemaal gek. Die uitbundigheid zie je nergens. Dat is helemaal niet het geval in Duitsland. Hier zie je wel een moshpit. Maar een groot aantal aanwezig staan gewoon stil en knikken wat met hun hoofd. Ik heb familie in Barcelona. Daar heb je in elk geval een fanatieke metal scene die naar elk optreden gaat. Niets interesseert hun behalve muziek. Het is dus niet zo dat Duitsland het echte metal Walhalla is. Hopelijk komen we ook nog eens in België of Nederland. In Nederland hebben we al gespeeld met My Darkest Hate. In België nog nooit.

En hoe gaat het momenteel met My Darkest Hate?
Jörg: Nu concentreren we ons vooral op het album van Goblins Blade. Als dat klaar is, kijken we wel om nog een nieuw My Darkest Hate. Die band bestaat al twintig jaar en zolang we er plezier aan beleven, gaat het doorgaan.

Roberto: Onze drummer heeft een heel drukke periode met Nitrogods. Wij nu met Goblins Blade. We zijn al jaren bevriend en dat is toch wel belangrijk in de geschiedenis van de band. De vriendschap stopt niet dus waarom zou de muziek stoppen?

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.