Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Mario Fetz: “Er zijn nu wel problemen met Corona maar met onze bandnaam is het ook wel een vorm van publiciteit. En slechte reclame bestaat niet.”

Enkele weken terug kreeg ik ‘The Mission’ te horen, het debuut van Black Corona. Een fris maar potig album van een moderne metalband. Black Corona komt uit het Oostenrijkse Innsbruck en is zeker een naam om in het oog te houden. Omdat de hele metalscene een beetje op zijn gat zit, was het een ideaal tijdstip om eens nader met de band kennis te maken. Zo spraken we met zanger Mario, gitarist Herbert en bassist Stefan. Uiteraard met de nodige aandacht voor de social distancing.
Koen de Waele Ι 07 juni 2020

Black Corona is een tamelijk recent opgerichte band. Kan je me wat meer vertellen over de geschiedenis en het ontstaan?
Stefan: Mario en Herbert hebben de band opgericht. We zijn hier allemaal paraat. Juist onze drummer Fabian Straue is er niet bij.

Mario: Het oorspronkelijke idee was om een rockband op te richten. Althans dat werd mij toch wijsgemaakt. Maar het werd metal.

Stefan: Ik kwam er een tijdje later bij. Ze zochten online een drummer en een bassist. Ik werd dus de bassist. Het merendeel van de nummers waren als geschreven en eigenlijk klaar. We zijn dan gestart met optreden met een sessiedrummer. Een jaar na mij kwam Fabian er dan bij. En nu zijn we helemaal klaar om de baan op te gaan. Vanaf dat terug zal mogen tenminste.

De band werd opgericht in 2017 in Innsbruck. Als ik naar de bandfoto’s kijk, zijn jullie geen tieners meer. Werd er al ervaring opgedaan in andere bands?
Mario: Haha, er is al een geschiedenis. Net als elk lid hebben we al in bands gespeeld. Ik ben de oudste en dat is ook voor mij het geval. Mijn voorgeschiedenis was de neothrash melodieuze death metalband The Tract. Die bestaat trouwens nog steeds en met mij nog erbij. Black Corona was voor mij een microfoon vastnemen en terug van alles beginnen zingen.

Jullie debuut met de naam ‘The Mission’ is een heel fijn album. Jullie bandnaam is echter wat beladen natuurlijk in deze tijd. Zit er een of ander concept in?
Mario: Het gaat over reizen en zo werd het Black Corona. Het heeft niets met bier of een virus te maken. Eerder het verkennen van het universum en dat inspireerde ons als naam. De inhoud van de teksten is wijder. Het gaat eerder over de samenleving en dergelijke. Er zit muzikaal dus meer een concept in als tekstueel.

Herbert: De naam symboliseert dat elke missie met deelnemers kan leiden naar de ‘Sweet Shadow’ en moeilijke ‘Areas’. Maar ze kunnen ook eindigen in een ‘The Night Eternal. Maar ongeacht elke moeilijkheid, aan het eind van elke missie er er altijd een ‘Resolution’.

Hebben jullie al reviews ontvangen?
Stefan: Ik denk dat we al een tiental reviews ontvangen hebben. De meesten waren heel goed. Eentje was wat negatiever. Maar met een gemiddelde van acht of tien mogen we zeker tevreden zijn. Mensen lijken het album wel graag te horen. Het is in elk geval leuk als je er zo hard aan gewerkt hebt.

Ik ben er nog niet zo goed uit in welk genre ik jullie moet plaatsen. Je hoort invloeden van death metal, deathcore, metalcore maar evengoed thrash.
Mario: de naam van ons genre? We noemden het melodieuze groove metal omdat we die melodieuze gitaren hebben. Uiteraard zitten er ook brutale groove riffs death metal stijl tussen en is het drumwerk ook eerder death metal stijl. De moderne toets waar je naar verwijst zal eerder komen van mijn zang die wat metalcore achtig is.

Welke bands hebben jullie het meest beïnvloed. Ik hoor in het gitaarwerk zeker wat Amon Amarth. En het nummer ‘The Mission’ bevat wat riffs die me aan de latere Metallica riffs doen denken.
Stefan: Dat klopt wel. Maar we proberen bewust om niet te veel relaties te hebben met bands. Enkel maar naar genres. Elke band heeft een uniek geluid en het is niet zo gemakkelijk om die telkens te vergelijken. We nemen het melodieuze van Zweedse death metal maar dan vermengd met het drumgeluid van moderne death metal en de zang van metalcore. Die laatste is het modernste van ons geluid. Maar alles bedankt voor het compliment.

Nogal overweldigend is het geluid van Mario. Het lijkt wel of hij soms zijn stem helemaal in de vernieling brult.
Mario: Het is nogal zwaar. Het meeste van de zangers in dit genre moeten hun stem goed opwarmen. Maar hoe goed je ook opwarmt, je voelt het achteraf altijd. Het was een lange opnametijd. Als ik nu naar het resultaat luister, lijkt het wel of er bij bepaalde screams stukken van mijn stem vernield worden. (Lacht).

Herbert: om nog eens terug te gaan naar de genre gerelateerde ding. Het is misschien omdat we niet te veel relatie willen opgelegd krijgen met andere bands. Je hebt altijd die uitleg dat je lijkt op In Flames. Maar dat is niet zo. Mensen willen altijd met iets vergelijken. Dat is iets dat we trachten te vermijden. Maar het gebeurt voortdurend.

Ook de cleane stukken klinken heel goed. Is dat de verwezenlijking van Herbert en Stefan die de achtergrondzang verzorgen?
Stefan: Op het album is het meestal Mario. Hij deed alle opnames. Het is slechts op enkele nummers dat je mij en Herbert hoort. Zowel clean als schreeuwend.

Je noemt At The Gates als een van jullie invloeden en coveren het nummer ‘The Night Eternal’ uit hun album ‘At War With Reality – 2014’. Waarom die keuze en niet eentje uit een klassieker zoals ‘Slaughter Of The Soul’.
Mario: Dat is een vraag die we niet voor de eerste keer krijgen. We worden soms wel eens vergeleken met melodieuze death metal en dat willen we vermijden. We zijn ons eigen genre en melodieuze death metal is er slechts een stuk van. We hebben ook een nummer gekozen dat niet echt iets typisch is voor At The Gates. We houder ervan omdat het zo een episch einde heeft.

Covid-19 of Corona heeft wereldwijd hard toegeslagen en een van de meest benadeelde industrieën is de muziekindustrie. Werd er nooit gedacht om het album uit te stellen tot alles voorbij was. Nu kan je zelfs geen releaseshow geven.
Mario: Daar hebben we wel eens aan gedacht. Zelfs om onze naam te veranderen, maar dan vroegen we het eens rond en we zijn nu eenmaal een metalband. Je hebt zelfs iets als Cannibal Corpse als naam dus dat trokken we ons niet aan. De release was eerst voorzien voor februari dit jaar. Maar om technische redenen is dat verlaat. Die beslist hebben we in de herfst van 2019 al genomen. Als we het nu nog eens wilden uitstellen, moesten we te lang wachten. Er zijn nu wel problemen met Corona maar met onze bandnaam is het ook wel een vorm van publiciteit. En slechte reclame bestaat niet. Mensen hebben nu toch al van onze naam gehoord. Maar hopelijk komt het album nu eindelijk uit en bereikt het de mensen die goede muziek willen horen.

Wordt er nog iets speciaals gedaan met de release van dit album?
Herbert: Er was deze week een optreden gepland maar dat is gecanceld. We zullen wel zien wat er gebeurt. In Oostenrijk gaat het wel goed met de infectie. We hopen alleszins om nog eens iets te doen.

Kunnen jullie als band nog repeteren?
Mario: We mogen hier al terug samenkomen en repeteren. Het is juist jammer dat we nog niet de fysieke exemplaren van het album gehad hebben. Art Gates Music is Spaans en die hebben het nogal hard te verduren gehad. Maar het album ligt nu in Barcelona klaar om verscheept te worden. Dus hopelijk hebben we binnenkort ons eigen album in de hand. Het is ook wel een beetje onze schuld. Het mixen werd verlaat en de master tapes werden later naar Spanje verstuurd.

Hoe is een Oostenrijkse band eigenlijk bij een Spaans label als Art Gates Records terechtgekomen?
Herbert: Het shotgun effect. We maakten een demo en maakten er thuis een fysiek exemplaar van. Dan hebben we via het internet alle metal labels opgezocht en keken we wie er interesse in zou hebben. We kregen dan feedback en enkele aanbiedingen, maar Art Gates kwam er als beste uit.

Hebben jullie nu al toekomstplannen? Volgen er nog shows of eventueel een Europese tour?
Stefan: We willen zeker nog op tour gaan in Europa. We hadden al iets gepland voor de herfst maar dat werd ondertussen ook al uitgesteld. Maar als de tourmanagers terug beginnen werken, hopen we terug de baan op te gaan. We hebben in het verleden al eens een mini tour gedaan en een probeer tour met drie andere bands. Zwitserland, Duitsland en Frankrijk werden dan afgedaan. Misschien dat we nog eens zoiets kunnen doen. Als een grote tour niet lukt, gaan we dat zeker terug proberen.

Jullie zijn afkomstig uit Innsbruck. Dat staat bij ons vooral bekend als een skioord. Is daar een metalscene?
Mario: Ja zeker, maar die is eerder klein en stelt niet zoveel voor. We hebben er wel al eens gespeeld en zelfs andere bands uitgenodigd. Het is zo een beetje een scene op zichzelf. We leven allemaal in de stad. Enkel Herbert woont wat meer op de buiten.

Alleszins bedankt voor jullie tijd. Als je nog een boodschap voor onze lezers hebt, ga je gang.
Stefan: Bedankt voor het interview. Luister zeker naar ons album en bekijk de video van ‘Sweet Shadow’. Het werd door professionelen gemaakt want wij zijn daar eerder wat amateurs in. Maar het resultaat is wel goed. En hou onze tourdatums in de gaten. België en Nederland willen we zeker nog eens komen bezoeken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Black Corona.