Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Insomnium – Songs Of The Dusk
Century Media Records
Release datum: 3 november 2023
“Wat een zalige band! We kunnen het niet genoeg zeggen!”
9.6/10
Vera Matthijssens I 9 november 2023

Eind februari 2023 bracht Insomnium het indrukwekkende album ‘Anno 1696’ uit. “Dit zijn meesters in het samensmelten van melancholie en stevige metal! Een heerlijke ‘stew’ uit eigen keuken is het resultaat. Drie sterren in de Michelin gids verdienen ze!”, schreven we toen. Maar kijk, de sympathieke Finnen hebben nu zelfs nog een copieus nagerecht voor ons! Wat blijkt? Tijdens de schrijf- en opnamesessies voor ‘Anno 1696’ zijn er niet acht, maar elf songs opgenomen. Je kan wel stellen dat Insomnium één van de beste en meest creatieve bands uit het doom/death metal genre in Finland is dezer dagen en ik vermoed ook het meest populair.

Drie overgebleven songs worden nu op cd, vinyl en digitaal uitgebracht. Deze waren wel al te verkrijgen wanneer je de speciale mediabook editie kocht eerder dit jaar, maar als je dit nog niet in je collectie hebt, dan is het een vette aanrader. Dit nagerecht zal niet op je maag blijven liggen, maar je fijntjes doen inzien dat Insomnium een klasse apart is. ‘Songs Of The Dusk’ is daarbij goed gekozen als titel, want deze weemoedige muziek onderga je best bij het vallen van de avond in de schemering tijdens deze herfstige dagen. Het is ruim de extra uitgave waard, want dit biedt 22 minuten extra met gloednieuwe songs.

Deze drie lange songs horen daadwerkelijk bij het thema van ‘Anno 1696’ en zijn een verlengd extraatje qua sfeer en timbre. ‘Flowers Of The Night’ vangt aan met losjes gespeelde akoestische leads, grunts zijn verhalend, de huilende leads zijn van een ongelofelijke schoonheid. ‘Stained In Red’ begint ook sober met akoestische tokkel, maar de eruptie is furieus en intens. Let op het uitstekende drumwerk! ‘Song Of The Dusk’ gaf zijn naam aan deze schijf en is een tien minuten durend Walhalla (dank je, gitarist Markus Vanhala! – ach, een flauw woordgrapje mag wel, niet? Volle respect hoor!) met een sfeervolle intro, prachtige zwevende gitaren van hemels allooi en naast de rollende en introspectieve ruwe zang, ook een schijfje cleane zang. Wat een zalige band! We kunnen het niet genoeg zeggen!