Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Imonolith – State Of Being
Self Released
Release datum: 27 maart 2020
“Alles in dienst van het liedje, dat moet het motto zijn geweest tijdens de opnames van dit debuutalbum.”
8.9/10
Berto – 16 april 2020

Een Canadese superband, die zijn er volgens mij niet veel. Imonolith is er toch een en de band bestaat uit Ryan van Poederooyen en Brian Wadell die beide bij Devin Townsend hebben gespeeld, Trevor Howard van de Fear Factory -wannabees Threat Signal en Scott Whalen van Methods Of Mayhem en als laatste Kai Huppunen van Econoline Crush, een band die eigenlijk alleen aan de andere kant van de oceaan enige vorm van succes heeft gekend. Een verzameling zeer getalenteerde muzikanten, die nu de handen ineen hebben geslagen om een album te schrijven met pure, moderne metal.

De diverse achtergrond van de bandleden zorgt voor een sound die zeer gemengd is te noemen. De heren Van Poederooyen en Wadell zorgen voor wat licht progressieve invloeden, terwijl Trevor Howard zijn metalcore zang combineert met meer cleane partijen. Die cleane zang gaat hem ook zeer goed af en hij weet de nodige emotie in te brengen in de songs. De songs zijn alle zeer doordacht en met veel gevoel voor melodie geschreven. Het zijn niet songs die na één keer direct in je hoofd zitten, maar ze hebben meerdere luisterbeurten nodig voor alle kwartjes vallen en je een mooi afgerond geheel hebt. Nadien zal je zeker nog meerdere malen teruggrijpen naar dit album, want het kan even duren, maar na die paar luisterbeurten zitten de songs dan ook goed in je hoofd. Een nummer als ‘Forgone’ begint als een vaag beeld, waarbij langzaam de mist wegtrekt en je de scherpe contouren te horen krijgt. Het kan ook wat directer, luister maar naar ‘Instinct’ dat wat meer ‘in your face’ kwaliteiten heeft met een refrein dat gelijk mee te zingen is. Groove is een groot onderdeel van ‘We Never Forget’, meer nog dan in de andere songs, wat het tot een van de betere van het album maakt. Op ‘Breathe’ klinkt Howard trouwens weer anders, en dat geeft maar weer aan dat ook hij op dit album een mooie prestatie neer zet.

‘State Of Being’ is uiteindelijk gewoon een album dat helemaal in deze tijd past, met betrokken teksten die handelen over alle fases van het leven en met een instrumentatie die van een zeer hoog niveau is. Alles in dienst van het liedje, dat moet het motto zijn geweest tijdens de opnames van dit debuutalbum, want alle kennis en kunde zijn gestopt in deze tien songs en niemand die van een beetje metal houdt kan dit album links laten liggen. Iedereen vindt hier wel iets van zijn gading en dat is natuurlijk ook nog een flinke prestatie, een album schrijven dat een breed publiek aan kan spreken.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.