Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Immortal Guardian – Psychosomatic
M-Theory Audio
Release datum: 12 februari 2021
“Pandemie metal van de bovenste plank!”
7.9/10
Erik Boter I 29 januari 2021

De Texanen van Immortal Guardian brengen na ‘Age of Revolution’ (2018) hun tweede album eerder dan gepland uit onder de titel ‘Psychosomatic’. Eerder dan gepland omdat de groep onder leiding van voorman Gabriel Guardian (zou hij echt zo heten?) zich door de Corona pandemie gedwongen voelde nummers te schrijven in plaats van op te treden. Het gevolg is dat we op deze plaat nummers tegenkomen met titels als ‘Lockdown’ en ‘Self Isolation’. Er blijken in ieder geval dus ook creatieve gevolgen te zijn van alle ellende en dat is toch bijzonder.

Gabriel zorgt op de plaat voor de gitaar- en toetsenpartijen (volgens de bio kan hij dat zelfs tegelijkertijd!), zich daarbij gesteund door zijn muzikale matties Carlos Zema (zang, Brazilië), drummer Justin Piedimonte (Canada) en op bas Joshua Lopez (net als zijn baas Texas). ‘Pscychomatic’ start met het titelnummer voorafgegaan door een bombastisch instrumentaal intro doorspekt met Oosterse melodielijnen. In de heldere productie is veel aandacht voor de gitaarmuren en koortjes (Koren eigenlijk, met een hele grote ‘K’). ‘Read Between The Lines’ is meer op een klassiek thema geschoeid. We horen supersnelle drums van Piedimonte en in de coupletten klinkt Dream Theater wat door als inspiratie, met name in het ‘hakken en zagen’ slaggitaarwerk. Helemaal niet slecht! Van de twee Covid nummers komt ‘Lockdown’ het lekkerst op mij over. Pandemie metal van de bovenste plank!

Gasten zijn er ook te horen op ‘Psychomatic’. Op de mid-tempo beuker (wel voorzien van een gevoelig intro) ‘Goodbye To Farewells’ is Mary Zimmer (Helion Prime) te horen en op de beste track van het album, het venijnige ‘Phobia’ is Marcelo Barbosa van Angra de special guest. ‘Find A Reason’ is een orkestraal en episch, erg goed opgebouwd stuk. Afsluiter ‘New Day Rising’ is de hoopgevende hekkensluiter van dit verrassend prettige tweede album van Immortal Guardian. Als power metal je ding is en ben je niet vies van enerzijds lekker hakkend gitaarwerk en anderzijds bombastisch toetsen- en koorwerk dan weet je wat je te doen staat.