Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Hvalross – Cold Dark Rain
Self Released
Release datum: 16 oktober 2020
“Eigentijdse heavy metal is wat Hvalross je te bieden heeft.”
8/10
Erik Boter I 08 november 2020

Ik moest goed zoeken voordat ik doorhad dat Hvalross Noors is voor walrus. Hvalross (de band) komt echter niet uit het land van de Fjorden, maar uit het land van de worstenbroodjes: Noord-Brabant. Het viertal levert met ‘Cold Dark Rain’ hun debuutalbum af. En het is ook echt een album, want hoewel de negen tracks al te horen zijn via de streamingdiensten, komt er binnenkort een vinylversie uit, op gekleurd vinyl nog wel. Van opener ‘Death From Above’ werd bovendien een videoclip gemaakt. Dit alles zonder enige inmenging van een label, Hvalross brengt het een en ander geheel in eigen beheer uit. Bonuspunten voor het doorzettingsvermogen dus.

Eigentijdse heavy metal is wat Hvalross je te bieden heeft. Het gitaarwerk van Barry doet het ene moment denken aan dat van de oude Iron Maiden (‘Death From Above’ en ‘Finally Repent’) en het andere aan de oude Scorpions (lees: Michael Schenker), luister maar eens naar de slagpartijen in ‘Trenchfeet’. De songs zijn over het algemeen midtempo met af en toe een uitschieter naar een sneller ritme, zoals in het lekkere ‘I Shot My Best Friend’ te horen is. ‘As I Am’ is juist wat rustiger opgebouwd en heeft een lekker ‘eerie’ sfeertje in zich.

Dat de band goede songs kan schrijven horen we vooral in de staart van het album: ‘Playing The Big game’ is een swingend, zelfs wat proggy nummer dat zo op een recent album van Pain Of Salvation had kunnen staan. Afsluiter ‘Geryon’ is een spannend opgebouwd nummer dat lekker episch klinkt en waarin zanger Gerben alles uit de kast kan halen. Ook de koortjes zijn prima voor elkaar. Ook de al aangehaalde opener ‘Death From Above’ is een visitekaartje, mede door de sfeervolle zwart/wit clip die de verschrikkingen van oorlog (WWI?) als thema heeft. Dat thema lijkt overigens op andere tracks van het album terug te komen.

De produktie is prima in orde, alle instrumenten zijn goed te volgen. Ook de lekker klapperende vier snaren van Maarten (alsook zijn koortjes) en de soms lekker tegendraadse beats van drummer Tristan. Aan de zang van Gerben moest ik persoonlijk een beetje wennen, hij heeft een niet alledaags stemgeluid en -bereik. Wat toch jammer is, is dat zijn stem wat zacht en achterin de mix staat. Hierdoor is het voor hem ook lastig geweest om zich als zanger honderd procent te kunnen profileren.  

Nederland doet met bands als Delain, Epica, Within Temptation en Ayreon natuurlijk goed mee in de Champions League van de hardrock en metal wereld. Ik ben blij te zien dat bands als Hvalruss de eerste divisie van de Nederlandse hardrockscene mede overeind houdt en dat doet met een prima debuutalbum. Dat zij niet alleen de muziek serieus nemen maar ook alles wat erbij hoort (videoclip, hoesontwerp, release op vinyl) is, zeker in deze tijden waarin niet opgetreden kan worden, bijzonder en lovenswaardig. Houd deze Brabo’s in de gaten. De LP is voor slechts 15 euro voor te bestellen via de website van de band.