Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Dark Essence Records

Release datum: 26 – 04 – 2019

Door: Roel de Haan – 4 mei 2019

“Helheim maakt nog onvervalste en uitstekende viking black metal. ‘Rignir’ is dan ook een plaat die het predikaat uitstekende meer dan verdiend.”

 

 

4.3/5

Het Noorse Helheim mag zich gerust tot de veteranen en vlaggendragers van het Viking black metalgenre rekenen. Op hun tiende full-length ‘Rignir’ laat de band zich weer van zijn beste kant zien. Directe voorgangers ‘raunijaR’ en ‘landawarijaR’ waren platen waarin de band zich enerzijds van een “tevreden” kant liet zien en anderzijds toch het experiment niet schuwde, met blazers en cleane zang. Op ‘Rignir’ is Helheim weer volledig gefocust en heeft een duidelijke richting voor ogen.

Van de vorige platen is vooral het uitgebreidere gebruik van cleane zang een overblijfsel en zanger V’gandr kwijt zich prima van deze taak. Let wel, de cleane vocals zijn behoorlijk aanwezig en een integraal onderdeel van ‘Rignir’. De productie is wat warmer en dat komt de muziek ten goede die toch weer wat melodieuzer en progressiever is dan in de recente geschiedenis van band. Wellicht dat ‘Rignir’ in muzikaal opzicht de directe opvolger is van hun onvolprezen ‘Kaoskult’ album, want de stiekeme blues en Pink Floyd elementen zijn niet de lucht! Toch is er qua sfeer geen echte kentering te bespeuren; Helheim maakt nog onvervalste en uitstekende viking black metal. ‘Rignir’ is dan ook een plaat die het predikaat uitstekende meer dan verdiend.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.