Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Heartwind – Strangers
Escape Music
Release datum: 20 november 2020
“Voor sommige bands is album nummer twee vaak een wat zwaardere bevalling en kwalitatief iets minder dan het debuut. Nou, daar heeft Heartwind geen last van, eerder het tegenovergestelde.”
8.5/10
Wim Rueter I 14 november 2020

In 2018 had ik het genoegen het debuutalbum van de Zweedse band Heartwind te reviewen. Nu staat de opvolger van deze melodieuze rockband klaar met de titel ‘Strangers’. De band is het liefdeskind van toetsenist Mikael Rosengren en gitarist Goran Engvall. Wat opvalt is dat het aantal muzikanten en vocalisten ten opzichte van het debuut behoorlijk is ingedikt. Waren er op het debuut nog vier leadzangers te horen, nu zijn er nog twee over, te weten Nina Soderquist en Stefan Nykvist, beiden voorzien van een sterk en eigen stemgeluid.

Ergens op het album doen Mats Leven (o.a. Candlemass en ex Malmsteen) en Erik Martensson (Eclipse) nog een vocale duit in het zakje op de achtergrond. Peter Svensson verzorgt de drums en Engvall nam ook meteen de baspartijen maar voor zijn rekening. Zoals ook op de eersteling levert Engvall vooral weer heerlijk gitaarwerk af. Luister maar eens naar de solo’s in ‘Strangers In The Night’ of ‘One Love’. De meeste van de tien nummers zijn allen van een bovengemiddelde kwaliteit. Er is nu meer sprake van een band dan een project zoals op het debuutalbum. Voor sommige bands is album nummer twee vaak een wat zwaardere bevalling en kwalitatief iets minder dan het debuut. Nou, daar heeft Heartwind geen last van, eerder het tegenovergestelde. ‘Strangers’ vertoont meer samenhang en overtuigingskracht dan op het debuut als je het mij vraagt. Tracks als het vlotte ‘Trial’ of ‘One Of Us Is Crying’ (hallo Heart) zjjn echt  klasse nummers. De kracht van Heartwind zit hem niet eens zo zeer in muzikale krachtpatserij maar in sterke composities die gewoon overtuigen.