Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Havamal – Tales From Yggdrasil
Art Gates Records
Release datum: 28 juni 2019
Tekst: Bart Meijer – 30 juni 2019

Als je je, in tegenstelling tot mij, niet ergert aan een ruim gebruik van orchestratie, dan is dit voor jou echt wel een goede plaat.”

3.5/5

Het debuutalbum van de vikingen van Havamal is gearriveerd en blijkt een goed beginpunt voor de band om verder op door te ontwikkelen. De instrumentale intro ‘Harken The Shadows’ zorgt voor een imposant begin dat zowel doet denken aan de nadagen van Manowar als aan de wachtrij van één van de betere attracties van de Efteling: bereid je voor op een donkere, koude tocht door Noorderlijke wateren!

Havamal heeft een aangenaam en stevig geluid, met strak gitaarwerk, heftige drumbeats en een zang die erg fijn is – denk aan Shagrath (Dimmu Borgir). Met een combinatie van black en power metal categoriseert deze band zichzelf in het melodische death spectrum. Ik vind het resultaat meer viking of pagan, met name omdat de muziek op punten verzandt in oeverloze keyboard symfonieën. Het is alsof de andere instrumentatie niet interessant genoeg is om de boel bij elkaar te houden en er daarom een constante toevloed van synthesizer nodig is.

En dat is niet zo, want het gitaar-, bas-, en drumwerk is goed en krachtig. Als ze het hele symfonische aspect achterwege zouden laten zou Havamal gedwongen zijn om op een andere manier de “stilte” op te vullen. Dat zou zeker ten goede komen aan de originaliteit. Op dit punt laat de band met ‘Tales From Yggdrasil’ behalve veel potentie echter niks nieuws horen. En als je je in tegenstelling tot mij niet ergert aan een ruim gebruik van orchestratie, dan is dit voor jou echt wel een goede plaat.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.