Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Guardian Of Lightning – Cosmos Tree
Eclipse Records
Release datum: 10 juli 2020
“Toen ik die titel hoorde dacht ik dat ik met een stoner band van doen zou hebben en alhoewel die aanname niet helemaal correct was, was hij ook niet geheel onjuist.”
7.7/10
Bart Meijer I 02 juli 2020

Het heeft wat langer geduurd dan de planning was, vanwege het tragische overlijden van hun voormalige producer, maar hier is het debuut van Guardian Of Lightning, ‘Cosmos Tree’. Toen ik die titel hoorde dacht ik dat ik met een stoner band van doen zou hebben en alhoewel die aanname niet helemaal correct was, was hij ook niet geheel onjuist. Dit is thunder metal, een volgens de band nieuwe stroming waarin juist de elektrische basgitaar centraal staat, in plaats van de gitaar.

Ik kan even niet op de naam komen, maar volgens mij is er een erg beruchte heavy metal band uit New York waar de basgitaar (of in elk geval de bassist) ook niet bepaald een kleine rol speelde, maar we gaan gewoon mee met deze bewering en dan komen we uit bij een interessant album waarop we kunnen genieten van een aantal solide tracks die zich met trots in het metal genre mogen scharen. Het klinkt bijna als klassieke metal, riff-technisch, en met vrij opbeurende en inspirerende teksten. Hetgeen dat dit anders maakt dan de rest is toch, moet ik toegeven, die basgitaar.

Alleen je moet af van het idee dat deze muziek daar ook echt om draait. Dat is het niet, het instrument heeft een prominentere rol dan gebruikelijk en stuwt de nummers krachtig voort met zijn ronkende, constante gebuzz. En dan kom ik terug op wat ik in de eerste alinea schreef, want dat fijne geluid geeft deze thunder metal toch een stoner randje. Guardian Of Lightning is een instrumentaal gebalanceerde band met een ruwe doch aangename zang, en ‘Cosmos Tree’ staat garant om je aan het headbangen te brengen.