Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Grindpad – Violence
Iron Shield Records
Release datum: 20 maart 2020
Tekst: Erik Boter- 10 maart 2020
“Hoe dan ook, voor de thrashmetalfans is ‘Violence’ verplichte aanschaf!”
9/10

Als Utrecht een Bay Area zou hebben, dan zou Grindpad daar vandaan komen. De thrash metalband uit de Domstad maakt immers muziek die zo uit de vermaarde Bay Area van San Fransisco had kunnen komen. Dat is een groot compliment voor de Nederlanders, maar niet meer dan terecht. Grindpad (briljante bandnaam!) levert met ‘Violence’ een album af dat het hart van elke rechtgeaarde (internationale) thrashmetalfan sneller zal doen kloppen.

Waarom? Allereerst valt het prachtige hoesontwerp op. De maker is Ed Repka, die veel iconische metal hoezen op zijn naam heeft staan. Denk aan ‘Spiritual Healing’ van Death, ‘Think This’ van Toxik en ‘Peace Sells…’ van Megadeth. Geweldig dat een stel boerelullen uit Utrecht ook van Repka’s diensten gebruik mogen maken. Dan de thrash. ‘Violence’ is thrash zoals thrash gemaakt moet worden: hard en snel. Korte nummers. Schreeuwerige achtergrondzang. Maatschappijkritische en humorvolle teksten. Korte, snelle, snerpende gitaarsolo’s. Wat dat aangaat wordt het naarmate je het album luistert wel duidelijk welke bands als inspiratie hebben gediend. Op ‘The Knife Is Sharper Than Ever’ klinkt Exodus door terwijl de riff van ‘Toxic Terror’ in de verte weer aan Slayer doet denken. Maar ook S.O.D., Sacred Reich en Death zijn hoorbaar favoriete bands van de heren. Het markeert de veelzijdigheid van Grindpad en met name van zanger Olivier van der Kruijf die in elk nummer een machtige strot weet op te zetten. Dat je van een thrashmetalalbum ook vrolijk kan worden bewijst ‘Burn the Rapist’. Hoewel de onderliggende gedachte van de tekst een zwaar onderwerp is, zit deze zo humorvol in elkaar dat je niets anders kunt dan met een hele brede glimlach om je mond door je huiskamer heen moshen. Een rustpunt kent ‘Violence’ niet, of het moet ‘Mature Love’ zijn dat qua tempo iets lager ligt dan de rest van de tracks maar daarom niet minder heavy is. ‘Revuelta’ is de hardste track van de plaat dat van begin tot eind knalt als een malle.

Ik vraag me af waarom Grindpad niet is toegevoegd als openingsact op de Testament/Exodus/Death Angel toer. Ze hadden er zeker niet misstaan en in het Utrechtse TivoliVredenburg voor een thuispubliek de boel op zijn kop kunnen zetten. Hoe dan ook, voor de thrashmetalfans is ‘Violence’ verplichte aanschaf!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.