Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Gojira, Bloodywood en Urne, in Afas Live, Amsterdam – 6 juni 2023

“Mario Duplantier is dan ook een acrobaat op zijn drumstel”
Gojira is het nr.1 export product van Frankrijk op muzikaal vlak en dat hoor en zie je aan de shows die deze sympathieke heren weggeven. Urne en Bloodywood zijn zeer geschikte voorprogramma’s, de één qua muziek en de ander voor hun activisme, dus dat gaat een mooi avondje worden.
14 juni 20223 I Tekst: Perry Boleij | fotografie: Conny van den Heuvel
Gojira live in Afas Live, Amsterdam juni 2023

Urne uit Londen mag beginnen vanavond. Dit is niet de eerste keer dat ik deze driekoppige formatie live zie en de keer dat ik ze gezien heb vond ik het muzikaal erg sterk, maar qua zang wat zwakker. Dus ik ga met een soort vooroordeel naar deze show kijken. En ik moet zeggen dat het muzikaal nog sterker geworden is, maar de cleane stem vind ik nog steeds niet geweldig. Jammer, maar het is verder wel een goede opener met erg vette nummers als, ‘The Palace Of Devils And Wolves’, en het live debuut van ‘Becoming The Ocean’, van het nog uit te komen nieuwe album ‘A Feast On Sorrow’, waar de heren van Gojira aan mee hebben gewerkt in hun Silver Cord studio. Dat vind Joe Nally, zanger van Urne, uiteraard een hele eer. Het masteren is gebeurd door Ted Jensen die een hele indrukwekkende lijst heeft van bands waar hij mee gewerkt heeft verzameld. Om er maar een paar te noemen: The Eagles, Bob Marley, The Rolling Stones, Miles Davis, en uit de metalwereld: Dream Theater, Machine Head, Pantera, Slipknot en Megadeth dit is nog maar het topje van de ijsberg. Wow Urne, jullie komen in een hele mooie lijst, die eer is zeer terecht.

Dan het tweede voorprogramma Bloodywood. Van deze band uit New, Dehli India verwacht ik veel. Ik ben vooral benieuwd hoe ze die stijl live tot uitvoering brengen. Bloodywood is niet zomaar een Indiase folk metalband, ze proberen ook veel voorkomende problemen in hun teksten bespreekbaar te maken zoals depressies, pesten en seksueel ontoelaatbaar gedrag, En dat schreeuwen ze dan ook uit. Er staan 6 mannen op het podium en die stralen een geweldige energie uit. Live klinkt het goed en de boodschappen brengen ze goed over, waaronder dus het probleem van depressies en geestesziektes, het nummer ‘Jee Veree’ wat in het Engels “live brave one” betekent, is hier aan opgedragen. De druktemaker op de Dhol, Sarthak Pahwa is vooral aan het headbangen en ramt zo af en toe op zijn instrument. Dus mijn conclusie is dat er wel een backtrack moet meelopen, ook voor de echte Indiase geluiden, want met alleen een dohl en een fluit als Indiase folkinstrumenten in de band krijg je niet zo’n vet geluid. Dat is althans mijn mening, maar ik zou het ook verkeerd kunnen hebben.

Maar ondanks dat ik daar een klein beetje door teleurgesteld ben, klinkt het allemaal wel goed en is het leuk om te zien. Als we dan bij het laatste nummer aan komen, vraagt zanger Jayant Bahdula aan ons of we zin in Gojira hebben en zegt vervolgens dat hij ze voor de eerste keer live gaat zien en daar wel zin in heeft.

Dan hoofdact van vanavond de Franse metalband Gojira. Voor dat we hier aan toe komen, moet er nog wat verplaatst en omgebouwd worden. Dit allemaal achter een gigantisch, zwart doek, met in grote, witte letters “Gojira” erop. Als ze dan echt beginnen valt het doek en knallen ze er meteen in met ‘Born For One Thing’ met een explosie van licht en de hoes van het laatste album ‘Fortitude’ geprojecteerd op de backdrop. De toon is meteen gezet: dit wordt een heavy avondje. Van hun 2 eerste albums wordt niks gespeeld, maar de andere 5 albums worden allemaal aangeroerd. Het album ‘Fortitude’ is wel de grootste leverancier, met nummers als ‘Grind’, ‘Another World’, ‘The Chant’ en ‘Amazonia’ komen er hele gave nummers voorbij. Het publiek gaat ook goed mee in de flow die door de band gecreëerd wordt. We moeten op een gegeven moment ook meezingen, want zanger Joe Duplantier heeft last van zijn stem en dat hoor je ook wel een beetje.

Vanaf het begin van de show vliegen de drumstokken door de lucht, het is bijna een constante stroom van stokken die rond gaan. Mario Duplantier is dan ook een acrobaat op zijn drumstel. Maar bij het nummer ’Grind’ stopt Mario met spelen, dus het nummer valt stil hij heeft een stok kapot geslagen en geeft ons daar de schuld van want we zijn niet luid genoeg.Er worden veel mooie beelden geprojecteerd, zoals een boom bij ‘The Art Of Dying’ en bij ‘Flying Whales’ komt er een walvis op de achtergrond met het geluid van dit immense dier. Bij afsluiter ‘The Gift Of Guilt’ komt er een regen van vuur naar beneden. En dan is een fijn avondje heavy muziek in de Afas Live weer voorbij.

De setlist van vanavond:
Born For One Thing
Backbone
Stranded
Flying Whales
The Cell
The Art Of Dying
Drum Solo
Grind
Another World
L’Enfant Sauvage
Our Time Is Now
The Chant
Amazonia

Toegift:
Silvera
The Gift Of Guilt

Social media