Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
God Is An Astronaut – The Beginning Of The End
Napalm Records
Release datum: 15 juni 2022
“Over de zin en onzin om een klassiek debuut opnieuw op te nemen valt natuurlijk te discussiëren. Iedereen zal daarover een eigen mening hebben.”
Erik Boter I 1 augustus 2022

In de tijd van de pandemie konden bands niet toeren. Dat kostte sommige groepen de kop (bijvoorbeeld Anathema). Om creatief bezig te blijven maar ook om een stroom van inkomsten te blijven houden gingen andere bands op zoek naar andere bezigheden. Zo werden er nieuw lijnen van merchandise ontworpen en verkocht of werden er, soms tegen betaling, liveshows gestreamd (Anthrax, Voivod) of liveshows zonder publiek opgenomen en officieel uitgebracht (Candlemass).

De Ierse instrumentale postrockers van God Is An Astronaut besloten om hun debuutalbum ‘The End Of The Beginning’ uit 2002 in zijn geheel opnieuw live in te spelen en precies twintig jaar later onder de titel ‘The Beginning Of The End’ uit te brengen. Over de zin en onzin om een klassiek debuut opnieuw op te nemen valt natuurlijk te discussiëren. Iedereen zal daarover een eigen mening hebben.

Twintig jaar na dato is het geluid natuurlijk beter. Maar wat biedt de remake van het debuutalbum allemaal nog meer? Wat direct opvalt is dat de tracks niet helemaal in dezelfde volgorde staan als dat je gewend bent. Dat zet je als fan natuurlijk op het verkeerde been bij de eerste luisterbeurt van ‘The Beginning Of The End’. Verder bevat het album met ‘Coda’ en ‘Point Pleasant’ twee tracks die niet op het origineel stonden (maar wel op de remaster ervan uit 2011). In nummers als ‘From Dust To The Beyond’ en ‘Route 666’ hoor je iets aangepaste arrangementen.

Het nieuwe artwork dat om de CD en LP zit is prachtig, net als de twee oranje plakken vinyl wanneer je voor deze versie gaat. Wil je compleet zijn als het om je God Is An Astronaut verzameling gaat, dan is ‘The Beginning Of The End’ verplichte aanschaf. Ook wanneer je de band niet kent en gewoon eens kennis wil maken is de remake een leuk startpunt te noemen.