Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ghost – Phantomime
Loma Vista
Release datum: 19 mei 2023
Briljant vind ik de keuze voor ‘Jesus He Knows Me’ van Genesis dat werkelijk naadloos aansluit op het meer recente Ghost materiaal.
8.5/10
Erik Boter I 1 juni 2023

Net op tijd voor het tweede gedeelte van de Europese ‘Impera’ toernee komt Ghost met nieuw product in de vorm van een EP met covers. Zo’n actie kun je prima aan Ghost voorman Tobias Forge overlaten; hij deed het al eerder op de covers EP ‘If You Have Ghost’ (2013) waar niet voor de hand liggende nummers als ‘Marionette’ (Abba) en ‘Crucified’ (The Army Of Lovers) op stonden. Niet voor de hand liggende bands om te coveren, maar wel tracks die perfect passen in het concept van Ghost.

‘Phantomime’ telt een vijtal covers waarvoor min of meer dezelfde vlieger opgaat. Briljant vind ik de keuze voor ‘Jesus He Knows Me’ van Genesis dat werkelijk naadloos aansluit op het meer recente Ghost materiaal. ‘Phantom Of The Opera’ kennen we natuurlijk van Iron Maiden; Forge heeft in muzikaal opzicht niet heel veel aan het nummer veranderd al vind ik het persoonlijk jammer dat hij de tekst heeft veranderd van de tweede naar de eerste persoon (“You damaged my mind and my soul..” wordt “I damaged your mind and your soul..”) waardoor je steeds op het verkeerde been wordt gezet. Het geweldige gitaarwerk op de Maiden cover komt van (wederom) Opeth gitarist Fredrik Akesson maar ook van Candlemass snarenplukker Lars Johansson. Bijzonder leuk om de in mijn ogen ondergewaardeerde Johansson op een Ghost release terug te horen, en hoe!

‘See No Evil’ (Televison) en ‘Hanging Around’ (The Stranglers) zijn nummers die ik op voorhand niet kende maar waarvan het leuk is om de originelen op te snorren op Spotify; deze nummers zijn namelijk behoorlijk verbouwd. Geestig is dat Akesson op laatstgenoemde nummer de gitaarsolo van Metallica’s ‘Fade To Black’ heeft ingebouwd.

De EP sluit af met een versie van Tina Turner’s ‘We Don’t Need Another Hero’ dat ongewild, door haar recente overlijden, een andere lading heeft  gekregen. Een mooi eerbetoon op een EP die in elke Ghost verzameling thuis hoort.

Photo credit: Jimmy Hubbard