Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Freaks And Clowns – Freaks And Clowns
Metalville
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 16 oktober 2019
“Er wordt enthousiast gemusiceerd, zodat dit een lekker rockend album zonder franje is dat een breed publiek kan aanpreken door de grote herkenbaarheid.”
7.6/10

In het Zweedse Borlänge borrelt klassieke heavy metal met hardrock roots op uit het grondwater, zo lijkt het wel. De plaats is bekend als thuishaven van Astral Doors en het is ook uit die rangen dat deze nieuwe band in 2017 ontstond. Freaks & Clowns kreeg vorm toen drummer Johan Lindstedt (Astral Doors) de zanger Chrille Wahlgren ontmoette. Ze begonnen samen songs te schrijven – in principe ook traditionele heavy metal – en vonden bandleden niet ver van huis. Gitarist Mats Gesar en bassist Ulf Lagerström spelen immers ook al geruime tijd in Astral Doors. Het enige onbeschreven blad is tweede gitarist Mathias Henrysson.

Toch is de muziek op het debuutalbum van Freaks & Clowns geen doorslagje van wat Astral Doors doet. Dat komt in grote mate door het stemtimbre van Chrille en de minder epische aanpak. Chrille heeft een ruwe, wat schreeuwerige stem die het geheel eerder een knipoog in de richting van bands als Accept, Krokus en AC/DC geeft. De songs kunnen buigen op stevige riffs en uitstekend gitaarwerk, de teksten zijn allerminst vrij van clichés, maar het geeft ze wel een aanstekelijkheid die meteen uitnodigt tot headbangen en meezingen. Vooral ‘Into The Ground’ en het wat zwaardere ‘Children Of The Night’ spatten zonder al te veel franje uit de boxen. Soms lijken de riffs ook wel geïnspireerd door Black Sabbath en dat is vooral in ‘Heartbreak City’, het vette ‘King Of The Sun’ en afsluiter ‘Tell It To The Priest’ het geval. Er wordt enthousiast gemusiceerd, zodat dit een lekker rockend album zonder franje is dat een breed publiek kan aanpreken door de grote herkenbaarheid. Anderzijds klinkt het daarom ook weinig verrassend.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.