Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Five Finger Death Punch & Megadeth in RTM stage, Ahoy, Rotterdam – 20 juni 2022

“Het nummer ‘Burn It Down’ deed zijn nummer ere aan. Five Finger Death Punch had voldoende pyro meegebracht om het nieuwe RTM stage in vuur en vlam te zetten.”
Als ik te horen krijg dat Five Finger Death Punch samen met Megadeth neerstrijkt in Nederland kan ik wel een aantal redenen verzinnen om daar heen te gaan. Zo komen beide bands met een nieuw album. ‘The Sick, The Dying… And the dead!’ is het nieuwe album van de trashlegende Megadeth en Five Finger Death Punch komt met hun ‘Afterlife’, wat 19 Augustus het levenslicht mag aanschouwen. Er waren er natuurlijk perikelen rondom de wisseling van bassist bij Megadeth en dit is het eerste optreden van meestergitarist Andy James bij Five Finger Death Punch. Andy kennen we van de reviews van de Lick Library instructie DVD’s. Kortom redenen genoeg om af te reizen naar Rotterdam.
29 juni 2022 I Tekst en fotografie: Hans Lievaart

Megadeth is de eerste band die we mogen aanschouwen. Aangezien ik nog steeds wel iets vind van het feit dat deze legendarische trashmetalband in het voorprogramma staat, sta ik vanaf de eerste minuut zeker te genieten. Thrashmetallegende Dave Mustaine is absoluut in een betere vorm dan twee jaar geleden. Geweldig om te zien, want we zijn allemaal wel op de hoogte van de reden. Goed om te zien dat hij terug is. Megadeth krijgt een vol uur om het publiek op de juiste temperatuur te brengen. Het blijkt een koud kunstje voor de heren te zijn. Het publiek dat voor de hoofdact komt is veelal te jong om te weten dat Megadeth toch een van de grondleggers is van de trashmetal en deel uitmaakt van wat bekent staat als de ‘Big Four’.

Het is voor de jongere garde dan ook nog even wennen. ‘Hangar 18’, ‘Dread And The Fugitive Mind’,

‘The Threat Is Real’. Worden licht knikkend met het hoofd geabsorbeerd. Gedurende de avond gaat dit gelukkig over in headbangen, zeker als we zijn aanbeland bij ‘Symphony of Destruction’ van het album ‘Countdown To Extinction‘. Het nummer dat iedere trasher toch wel kent. Megadeth heeft dit uur laten zien hoe trashmetal gebracht moet worden. De inmiddels internationale act heeft de opwarming van het publiek als een serieuze job genomen en dat is dan ook meer dan gelukt.

Setlist Megadeth:
Hangar 18
Dread and the Fugitive Mind
The Threat Is Real
Angry Again
Conquer or Die!
Dystopia
Sweating Bullets
Trust
Symphony of Destruction
Peace Sells
Holy Wars… The Punishment Due

Nog even bijkomend van Megadeth, trapt Five FInger Death punch al weer af. Voor het uitbrengen van hun gloednieuwe album, tourt Five FInger Death punch nog even door Europa drijvend op het werk van de vorige albums. Deze aanpak is voor ‘Five FInger Death Punch’ overigens niet geheel vreemd.

Five Finger Death Punch stamt al weer van 2005. Twee jaar later werd hun eerste studioalbum ‘The Way of the Fist’ uitgebracht. Ik mocht de heren voor het eerst in LA aanschouwen in 2008, spelend voor zo’n honderd man. Die tijd ligt inmiddels ver achter de mannen uit Vegas. Five FInger Death Punch mag inmiddels tot een van de populairste en grootste metalbands van Amerika worden gerekend met hun negende studioalbum in de maak. Ze trappen af met ‘Inside Out’. De adem even ingehouden, maar ‘Ivan Moody’ betreed het podium zelf en niet Tommy Vext. Natuurlijk ben ik ook benieuwd hoe de vervanger van Jason Hook, zijn bekende zware gitaarriffs ten uitvoering zou brengen. De twijfel kon direct van tafel. Andy James hangt ook flink in de snaren en het lijkt of hij al jaren deel uitmaakt van de band. Missie geslaagd!

Deze mannen staan niet alleen bekend om de eerder vermelde zware riffs, maar zeker ook diepe grunts en aanstekelijke, toegankelijke melodieën, gebracht door de brede vocals van zanger Ivan Moody. Deze toegankelijkheid zorgt ervoor dat er niet alleen op het podium van alles gebeurde, maar ook in het publiek. Alles wat er op het podium gebeurde, werd ten uitvoering gebracht door het publiek, op de pyro na natuurlijk. Door deze chemie was het een gezellig feestje aan het worden.

Five Finger Death Punch had een behoorlijke diversiteit aan nummers op de setlist staan. Alle albums werden wel vertolkt door een of meerdere nummers, iets wat absoluut bij het publiek in goede aarde viel. Bij de nummers ‘Jekyll and Hyde’, ‘Burn It Down’ en ‘Burn MF’, de laatste werd aangevuld met een drumsolo. Het publiek deed er een scheutje bovenop,  wat de band ten volle waardeert en Ivan steekt dit dan ook niet onder stoelen of banken. Het is fantastisch om te zien dat band en publiek één zijn, het komt de sfeer van de avond zeker ten goede. Als ‘Lift Me Up’  ten gehore wordt gebracht, merk ik op dat de uitvoering met Rob Halford, zoals deze op het album ‘Wrong side of Heaven’ staat, toch net wel iets steviger is. Het is dan ook het enige puntje dat ik kan vermelden voor deze avond. Five Finger Death Punch zet een optreden neer met meer dan honderd procent inspanning. Na ‘Blue On Black’ kan iedereen, zowel band als publiek, voldaan richting huis. Met  een perfecte metalavond achter. Ik kan alleen maar afsluiten met ‘”mannen, tot de volgende keer”.

Setlist Five Finger Death Punch:
Inside Out
Trouble
Wash It All Away
Jekyll and Hyde
Sham Pain
Bad Company
Burn It Down
Gone Away
A Little Bit Off
Wrong Side of Heaven
Burn MF
Coming Down
Lift Me Up
Under and Over It
The Bleeding
The House of the Rising Sun
Blue on Black

Social media