Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Five Finger Death Punch – Afterlife
Better Noise Music
Release datum: 10 augustus 2022
“Het is weer een power ballad, maar dan prettig anders ingevuld. Niet iedere fan zal het bevallen, maar iedere band die zichzelf serieus neemt, mag een beetje experimenteren lijkt me”
9/10
Berto I 31 augustus 2022

Five Finger Death Punch (5FDP) is een band die het voor de wind gaat. Albums verkopen goed, digitaal of anders, maakt niet uit. Merchandise tijdens concerten gaat als een malle en ze hebben een geheel eigen thema rond de band weten te creeeren, wat de herkenbaarheid enorm vergroot natuurlijk. Waar zou Iron Maiden zijn zonder Eddie? Het album begint met een groovy stamper die op elk ander album niet zo misstaan. ‘Times Like These’ is een power ballad met toegevoegde soundeffecten die een extra sfeer scheppen. ‘Roll Them Bones’ stampt er weer lekker vandoor op de bekende wijze, dus echt veel nieuwe zaken hebben we nog niet gehoord. De bekende combinatie van rauwe stem en melodieuze refreinen is even voorspelbaar als lekker. Voorspelbaarheid is trouwens ook iets wat de fans van de band wereldwijd verwachten. Songs die kunnen worden mee geschreeuwd, meegezongen en waarbij af en toe de aansteker/zaklamp van de telefoon tevoorschijn komt. ‘Judgment Day’ begint anders, meer elektronisch en met een soort gesproken zang.

De gitaar komt pas later in het spel naar voren. Het is weer een power ballad, maar dan prettig anders ingevuld. Niet iedere fan zal het bevallen, maar iedere band die zichzelf serieus neemt, mag een beetje experimenteren lijkt me. De rest van het album verloopt in ongeveer hetzelfde stramien: de meeste songs klinken zoals we gewend zijn van de band, met een enkele die er uit springt door een andere benadering. Afsluiter ‘The End’ is de meest vreemde eend in de bijt, door een minimaal metal gehalte in de benadering en diverse effecten. Je kan veel zeggen over de band, verwijzend naar het interne gezeur met verslaving en dergelijke met als dieptepunt het optreden in 013 in Tilburg met de breakdown van zanger Ivan, maar anno 2022 staan ze er wel weer. Net een tour met Megadeth achter de rug en diverse festivals, een nieuw album en een nog immer groeiende schare fans met bijbehorende verkopen. Stilstand is achteruitgang volgens velen, maar FFDP neemt met dit nieuwe album een stap voorwaarts op creatief vlak. Of het een aanzet is tot meer experimenten en een koerswijziging zal de toekomst uit moeten wijzen. Nu is er ‘Afterlife’ om van te genieten.