Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Extreme Cold Winter – World Exit
Hammerheart Records 
Release datum: 15 oktober 2021
“Laat die winter maar komen met deze warmhartige old school doom/death metal”
8.8/10
Vera Matthijssens  I 2 november 2021

Wanneer we de bezetting van de Nederlandse doom/death metal band Extreme Cold Winter bekijken, dan zijn we uiterst benieuwd. Het was gitarist A.J. van Drenth (o.a. Beyond Belief) die in 2009 muziek begon te schrijven voor dit ‘project’ en later verzamelde hij veteranen als drummer Seth Van de Loo (Severe Torture) en zanger Pim Blankenstein (Officium Triste) om zich heen voor de eerste EP ‘Paradise Ends Here’ in 2015.

Nu is er eindelijk een volledig album en ‘World Exit’ komt tegemoet aan de wensen van iedere old school doom/death metal fan. De zeven lange tracks werden opgenomen en gemixt door Hans Pieters. Hij speelt tevens bas op dit album. Voor een zwevende achtergrond in sommige songs is toetsenist Carsten Altena (The Monolith Deathcult) naar de studio geroepen. De mastering van de Engelse legende Greg Chandler zorgt voor een monumentaal en toch helder geluid.

Nemen we opener ‘Animals In Wintertime’ als blauwdruk van de muziek die je kunt verwachten op deze diepgaande schijf, dan worden we ondergedompeld in (zalvende) treurnis met nazinderende doom riffs, de sappige grunts van Pim en huilende leads die tranen in je ogen doen springen. De muziek is traag, er wordt weinig afgeweken van het welbekende doomgeluid. Zo klinken de riffs zoals bij My Dying Dying meestal, maar natuurlijk blijft Black Sabbath ook een invloed. De zware, logge muziek van ‘Time Space World’ wordt wel prachtig geornamenteerd met een zwevende gitaarsolo die best nog langer had mogen duren. Vanwege zijn naargeestigheid ligt ‘Permafrost Entombment’ wat minder gemakkelijk in het gehoor, maar ‘The Sea Taketh’ is dan weer een geslaagde instrumentale track (knappe gitaarmelodieën). Tussen alle vertrouwde, slepende doom klanken zijn er in ‘Pharmakia’ en zeker in de indrukwekkende afsluiter ‘Cursed Like Cain’ enkele pittige acceleraties die naar black metal neigen. Nog in datzelfde nummer zijn er zwevende welhaast devote keyboards op de achtergrond te horen die het geheel een sereen tintje geven. Naast de harde kern van melodieuze doom/death zijn er dus wel enkele leuke verrassingen ingebouwd die je aandacht scherp houden. ‘World Exit’ is een topplaat in het genre, maar dat hadden we wel verwacht met deze veteranen samen in de studio. Laat die winter maar komen!